Animal Rebellion bezet kantoor ZLTO

Dieractivisten van Animal Rebellion bezetten momenteel Agrifood Plaza, het kantoor in Den Bosch waar ook ZLTO zijn thuisbasis heeft. Ze eisen een gesprek met ZLTO-voorzitter Wim Bens en 'gaan niet weg voor het gesprek een bevredigende uitkomst heeft'.

Ongeveer twintig leden van de actiegroep betraden omstreeks 11.30 uur het ZLTO-kantoor. Ze zitten op de begane grond bij de ontvangstruimte en enkele actievoerders zijn aan elkaar vastgeketend.

Twee actievoerders hielden via een luidspreker een betoog over de volgens hen slechte invloed van de bio-industrie op onder meer het klimaat. Ook eisen ze een gesprek met Bens, die overigens vandaag niet op kantoor aanwezig is.

Politie grijpt niet in

Voor de ingang van het kantoor houden dieractivisten een spandoek met de tekst: 'Plant based food system'. Buiten worden liederen gezongen. De voertaal van de activisten is Engels. De politie is aanwezig, maar grijpt vooralsnog niet in.

Bij afwezigheid van voorzitter Wim Bens gingen ZLTO directeur Kathleen Goense en woordvoerder Erik Martens in gesprek met de actievoerders. Ze pareerden veel stellingen van de actievoerders. Onder meer hun credo dat Nederland over moet schakelen naar een volledige plantaardige landbouw. Goense: 'Je hebt altijd mest nodig om gewassen te laten groeien. En de Nederlandse veehouderij heeft wereldwijd gezien een van de duurzaamste houderijsystemen.'

De actievoerders probeerden het ZLTO duo een uitspraak te ontlokken dat de veehouderij debet is aan veel problemen op het gebied van klimaat en welzijn. 'Het ligt allemaal veel genuanceerder dan dit', aldus Goense. En in Nederland zijn we echt op de goede weg. Verdiep je ook eens in wat al die bedrijven en ZLTO allemaal doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer