Tuinders Zuidplas gaan elektriciteitsnet ontlasten

Tuinders in de Zuidplaspolder gaan het elektriciteitsnet op piekmomenten ontlasten, geeft netbeheerder Stedin aan. De drie tuinders krijgen hiervoor een vergoeding.

Tuinders+Zuidplas+gaan+elektriciteitsnet+ontlasten
© Vidiphoto

Zodra Stedin merkt dat er een grote piek in elektriciteitsverbruik aan zit te komen, hebben Tenergy en AgroEnergy met drie tuinders afspraken gemaakt dat die hun belichting uitzetten of het verwarmingssysteem (WKK) aan. Verwachting is dat eind 2020 de tuinders het net in de Zuidplaspolder voor het eerst ontlasten.

De netbeheerder heeft daarvoor zelf contracten afgesloten met AgroEnergy en Tenergy. Die bedrijven staan in contact met tuinders in de Zuidplaspolder. Samen met drie betrokken tuinders kunnen ze in totaal voor 5 megawatt aan elektriciteit 'schuiven'. Dat is ongeveer de benodigde capaciteit om vijfduizend huishoudens (vergelijkbaar met de plaats Moordrecht) van stroom te voorzien.


Transformatorstation

De afgelopen jaren is de elektriciteitsvraag in de Zuidplaspolder fors gestegen. Hierdoor raakt het net van Stedin langzaam vol. Eind 2024 komt er een nieuw transformatorstation in de Zuidplaspolder en is het probleem opgelost. De tuinders gaan nu helpen om te zorgen dat in de tussentijd niet de maximale capaciteit van het net wordt bereikt.

Het is voor het eerst dat Stedin op deze schaal flexibiliteit in het elektriciteitsnet toepast. De netbeheerder deed hier in eerdere projecten op kleinschalige wijze al ervaring mee op. Stedin verwacht samen met andere netbeheerders de komende jaren deze methodiek vaker met andere partijen toe te passen. Dat gebeurt dan als mogelijk tijdelijk alternatief voor het verzwaren van het elektriciteitsnet en het besparen van maatschappelijke kosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer