Teller+aantal+besmette+nertsenbedrijven+op+vijftig
Nieuws
© Pixabay

Teller aantal besmette nertsenbedrijven op vijftig

Bij een nertsenbedrijf in het Brabantse Deurne en bij een nertsenbedrijf in het Brabantse Wilbertoord zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Daarmee komt het aantal besmette nertsenbedrijven op vijftig.

Beide bedrijven hebben ongeveer drieduizend moederdieren. De besmettingen zijn aan het licht gekomen uit de early warning, het monitoringssysteem waarbij wekelijks dieren worden getest op het coronavirus. De bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd.


Onlangs zijn de regels voor nertsenbedrijven aangescherpt. Het Outbreak Management Team-Zoönose (OMT-Z) stelt dat er geen aanwijzingen zijn voor een besmettingsroute via voer, voertuigen, huisdieren, wild, op bedrijven gebruikte materialen of via de lucht. De mens is een zeer waarschijnlijke besmettingsbron voor nertsen.


Betere registratie

Dit is voor de ministeries van LNV en VWS reden om de maatregelen te verscherpen. Zo worden bezoekers van bedrijven verplicht beter geregistreerd. Ook mogen bezoekers van een nertsenbedrijf de eerste tien dagen na dit bezoek geen andere bedrijven bezoeken. Hierbij geldt een uitzondering voor een dierenarts.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer