NVWA onderzoekt opzettelijke besmetting nertsen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet extra onderzoek naar het mogelijk opzettelijk besmetten van nertsen met het coronavirus. Volgens het ministerie van LNV zijn hier vooralsnog echter geen aanwijzingen voor.

NVWA+onderzoekt+opzettelijke+besmetting+nertsen
© Pixabay

Dat stelt landbouwminister Carola Schouten bij het melden van drie nieuwe corona-uitbraken bij nertsenhouderijen. Daarbij gaat het om een bedrijf in Venhorst met 5.700 moederdieren en twee bedrijven in Wanroij met respectievelijk 8.400 en 2.600 moederdieren. De besmettingen kwamen aan het licht nadat dode nertsen waren opgestuurd vanwege het Early Warning Systeem. In totaal zijn nu 47 bedrijven in Nederland besmet.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn voor het opzettelijk besmetten van nertsen, gaan hier wel geruchten over rond. Die worden door de actualiteit gevoed, omdat het Outbreak Management Team-Zoönosen (OMT-Z) had verwacht dat door de verscherpte maatregelen na half augustus geen nieuwe bedrijven besmet zouden raken. Dat blijkt niet het geval.


Erg toevallig

'Dat is wel erg toevallig', stelt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot over die corona-uitbraken. Hij drong daarom aan op onderzoek naar het verspreiden van dit virus. Volgens het Kamerlid krijgen nertsenhouders een ruime schadeloosstelling als hun bedrijf vanwege een coronabesmetting wordt geruimd.

Een woordvoerder van het ministerie van LNV geeft aan de verscherpte controle te maken heeft met de nieuwe besmettingen na half augustus. Het is onduidelijk hoe deze bedrijven besmet zijn geraakt. 'Met de extra controles willen we een zo compleet mogelijk beeld krijgen van mogelijke besmettingsroutes. Daarbij willen we zaken kunnen uitsluiten.'


Besmettingsbron

OMT-Z verwacht dat de mens de meest waarschijnlijke besmettingsbron is van nertsenbedrijven. LTO ziet dit NVWA-onderzoek als een manier van De Groot om de zaak op scherp te zetten en wil daarom niet reageren. Zeker ook omdat minister Schouten deze theorie volgens LTO meer dan een week geleden heeft gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer