Snelle+Lente+Rogge+voor+extra+eiwit+en+ruwvoer
Nieuws
© KWS

Snelle Lente Rogge voor extra eiwit en ruwvoer

Voor extra eiwit van eigen maisland is nazaai met Snelle Lente Rogge een interessante optie. Ook bij een tekort aan ruwvoer is deze teelt, die in april wordt geoogst, aanlokkelijk.

Door de snelle afrijping kan mais op veel percelen voor 1 oktober worden geoogst. Voor veehouders die nog geen voor- of onderzaai hebben gedaan, kan Snelle Lente Rogge een geschikt alternatief zijn. Telers op zand- en lössgrond zijn verplicht om voor 1 oktober een vanggewas te zaaien na mais.


Snelle Lente Rogge is speciaal veredeld voor koeien. De rogge is goed verteerbaar, heeft een hoge voederwaarde en geeft bovendien extra eiwit van eigen land.


Drogestofopbrengst

Het gewas ontwikkelt zich in het vroege voorjaar snel. Bij een oogst omstreeks half april kan de drogestopbrengst oplopen tot 4.000 en 5.000 kilo per hectare, blijkt uit cijfers van veredelaar KWS.

De opbrengsten liggen daarmee beduidend hoger dan de traditionele blad-/snijrogge, triticale en Italiaans raaigras. Afhankelijk van de hoogte van bijbemesting met stikstof ligt het percentage ruw eiwit van het verse product tussen de 15 en 18 procent. Dit is vergelijkbaar met dat van gras en resulteert in een eiwitopbrengst tussen 640 en 950 kilo eiwit per hectare.


Ruwvoertekort Oost-Nederland

Volgens Izak van Engelen, rundveespecialist bij ABZ Diervoeding, is Snelle Lente Rogge interessant voor boeren die met een tekort aan ruwvoer kampen. 'Vooral in Oost-Nederland zijn er door de droogte veel tekorten. Sommige boeren voerden deze zomer veel ruwvoer bij.' Hij schat dat er in deze regio een snede minder is geoogst ten opzichte van een gangbaar jaar. 'Hopelijk trekt het nog bij en komt er nog een goede vijfde snede.'

Snelle Lente Rogge bevat volgens Van Engelen niet extreem veel eiwit, al kan het in een groeizaam jaar toch flink oplopen. 'Een hoog eiwitgehalte en een hoge opbrengst zijn een uitdaging. Want het gewas heeft vocht nodig. Ook is een kunstmestgift in het voorjaar aan te raden. Bij een hoge bodemvoorraad, hoge bodemtemperaturen en voldoende vocht kun je de kunstmestgift verlagen.'


Smakelijk gewas

Het ideale zaaitijdstip ligt tussen 1 september en 15 oktober. Een egaal zaaibed is belangrijk om later vervuiling met grond bij de oogst te voorkomen. Dit kan door zaai en stoppelbewerking in een werkgang door middel van een schijveneg of triltandcultivator in combinatie met een aandrukrol of cambridgerol.

Van Engelen raadt aan om de Snelle Lente Rogge als onderlaag in een lasagnekuil in te kuilen. In balen persen is ook een optie. 'Je kunt het dan in de nazomer, als het suikergehalte in het gras daalt, bijvoeren. De rogge bevat namelijk veel suiker en is erg smakelijk. Je kunt dan sturen in het rantsoen en besparen op krachtvoer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer