Van de Ven: 'Zwijnen schieten in mais vraagt goede voorbereiding'

Het hakselen van mais is voor jagers een goed moment om wilde zwijnen te schieten, maar dat vraagt wel de nodige afstemming tussen boer, loonwerker en jager. Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Faunabeheer bij ZLTO, roept de betrokken partijen op om daar nu al afspraken over te maken.

Van+de+Ven%3A+%27Zwijnen+schieten+in+mais+vraagt+goede+voorbereiding%27
© Provincie Noord-Brabant

Waarom komt u met deze oproep?

'Faunabeheer is een continu proces waar je het hele jaar door aandacht voor moet hebben. Maar het is zeker geen eenheidsworst. Je moet weten wanneer welke inzet het meest effectief is. De oogst van mais is zo'n moment dat je effectief kunt jagen op zwijnen. Het is onbedoeld een bewegingsjacht waardoor zwijnen moeten vluchten.'

De wildezwijnenpopulatie breidt zich uit in Brabant en veel loonwerkers krijgen er voor het eerst mee te maken

Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Faunabeheer bij ZLTO

Wat kunnen boeren, loonwerkers en jagers afspreken?

'Bijvoorbeeld dat jagers, indien dat kan, al enkele dagen voor de oogst op de hoogte worden gesteld dat er wordt gehakseld. De jager kan zich dan voorbereiden en door het lezen van sporen al bepalen of er wel echt zwijnen zitten. Ook kunnen ze kijken of het een geschikt perceel is. Het moet natuurlijk niet langs een fietspad of zo liggen, want dan kun je niet schieten. Daarnaast kan een mobiele hoogzit heel effectief zijn zodat je altijd van boven naar beneden kunt schieten. Dat hoeft niet zo spannend te zijn, denk aan een platte kar of zo.'


En wat is de rol van een loonwerker hierin?

'Met de loonwerker kun je van tevoren afstemmen hoe er gemaaid gaat worden. Bijvoorbeeld van buiten naar binnen of eerst een baan in het midden zodat je twee blokken krijgt. Dan begin je aan het eerste blok en dan vluchten de zwijnen naar het andere blok. Dat maakt het voor de jager gemakkelijker.'


Gebeurt dit nog te weinig?

'We zagen dat dit vorig jaar op verschillende plekken al spontaan gebeurde en vaak bleek dat supereffectief. Maar soms bleek het in de praktijk toch niet zo handig omdat er niet goed genoeg was afgestemd en voorbereid. Er valt nog veel te verbeteren en letterlijk ook terrein te winnen.'


U heeft ook

'Omdat de wilde zwijnenpopulatie zich uitbreidt in Brabant en veel loonwerkers er voor het eerst mee te maken zullen krijgen. Zo duiken de wilde zwijnen steeds vaker op bij Goirle en nog meer naar het westen van de provincie.'


Hoe komt dat?

'We hebben de laatste jaren veel zachte winters gehad waardoor er voldoende voedsel beschikbaar is. Dan gaat het hard, want ze fokken bij het leven. En is er sprake van achterblijvend afschot.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer