Overijssel+investeert+in+nationale+parken
Nieuws
© VVV Giethoorn

Overijssel investeert in nationale parken

Gedeputeerde Staten van Overijssel willen 843.000 euro beschikbaar stellen voor de nationale parken Weerribben-Wieden en De Sallandse Heuvelrug.

Het is de provinciale bijdrage in de investeringsagenda's van de gemeenten Steenwijkerland (Weerribben - Wieden) en Hellendoorn en Rijssen-Holten (De Sallandse Heuvelrug).

Samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, ondernemers in en rond de nationale parken en de bewoners van de gebieden hebben de beide gemeenten plannen opgesteld voor tot en met 2019. Die kosten samen bijna 2,5 miljoen euro. Het voorstel van GS wordt naar verwachting in mei aan Provinciale Staten voorgelegd.

Gedeputeerde Hester Maij is blij met de ambitie in de beide nationale parken. 'De gemeenten hebben de aanmoediging van Provinciale Staten in 2014 om een impuls te geven aan de nationale parken voortvarend opgepakt. Op een samenbindende manier met alle partijen in het gebied en met veel daadkracht hebben zij de voortrekkersrol genomen. Dat verdient onze steun en waardering.'

Duidelijk profiel

De plannen hebben als doel de beide nationale parken beter in de markt te zetten. Er wordt gewerkt aan een betere herkenbaarheid door elk park een duidelijk profiel te geven. De Sallandse Heuvelrug mikt op beleven en bewegen.

In combinatie met het Reggedal en de heuvelrug ten noorden van de N35 liggen er kansen. Het is de kunst die op zo'n manier te benutten, dat de natuur er niet onder lijdt. De gemeenten en de natuurbeheerders hebben daar al ervaring mee opgedaan. Ook ondernemers, gebruikers en bewoners zijn betrokken bij de plannen.

Wetland

Weerribben - Wieden is weer een heel ander gebied: het is het grootste wetland van West Europa. Met zijn karakteristieke dorpen en stadjes heeft het naast natuur ook landschap en cultuur te bieden.

De gemeente gaat samen met de natuurbeheerders en de ondernemers investeren om het verhaal van het gebied zichtbaar en beleefbaar te maken: de rijke historie en de vele manieren waarop de bewoners het gebied hebben gevormd tot wat het is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer