Straffen via Skype

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gooide begin 2018 zo'n 2.000 veehouderijen op slot in de zogenaamde I&R-affaire. Er zou zijn gerommeld met de registratie van vee. Wat mij betreft had de NVWA nooit zo rigoureus mogen optreden.

Straffen+via+Skype
© Peter Nefkens

In een door mij aangespannen spoedzaak kreeg de NVWA in mei 2018 een tik op de vingers van de rechter. De NVWA mocht niet zomaar in alle gevallen een bedrijf op slot gooien. Pas enkele weken geleden waren de zittingen in de (meer uitgebreide) hoofdzaken tegen de bedrijfsblokkades. Hopelijk horen we in oktober van de rechter (het College van het Beroep voor het bedrijfsleven) of de bedrijfsblokkades destijds wel of niet in de haak waren.


Enorme gevolgen

De I&R-affaire had enorme gevolgen. Het gaat niet alleen om de directe gevolgen van de blokkades, maar ook om de naheffingen die werden opgelegd op grond van het fosfaatreductieplan en de randvoorwaardenkortingen. Daarnaast zijn een deel van de dossiers door de NVWA doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM), omdat het overtreden van de I&R-regels ook strafbaar kan zijn (economisch delict).

Justitie probeert de zaken nu zoveel mogelijk buiten de rechter om af te doen en besloot zo'n 150 tot 200 veehouders een brief te sturen met daarin een uitnodiging voor een zogenaamde OM-zitting. Als boer word je gevraagd deel te nemen aan een Skypebespreking met de officier van justitie. De officier bespreekt de overtredingen tijdens zo'n gesprek en doet een transactievoorstel, zeg maar een voorstel voor een boete. Betaal je die, dan ben je van de zaak af en hoef je niet meer voor de strafrechter te komen.

Ook kan het helpen wanneer je goed onderbouwd verzachtende omstandigheden kunt aanvoeren

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Helft omlaag

De afgelopen weken heb ik meerdere melkveehouders tijdens zulke OM-zittingen bijgestaan. En met succes. In veel gevallen had het OM weliswaar voldoende bewijs voor een aantal overtredingen. Zou de zaak aan de rechter worden voorgelegd, dan volgen vaak hoge boetes van duizenden tot tienduizenden euro's. Tijdens mijn voorbereiding op de OM-zittingen bleek soms dat de getallen niet klopten en de boete met de helft omlaag ging.

Doet de officier onterecht een veel te hoog transactievoorstel? Dan kun je beter het aanbod afslaan, waarna je moet hopen dat rechter coulanter zal zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer