Kleine wijziging, vervelende gevolgen

Minister Carola Schouten van LNV maakte ruim een maand geleden een wetsvoorstel bekend dat onschuldig leek. Het kreeg niet veel aandacht in de vakbladen, maar volgens mij heeft de voorgestelde wijziging vervelende praktische gevolgen.

Kleine+wijziging%2C+vervelende+gevolgen
© Peter Nefkens

Het wetsvoorstel probeert een aantal weeffouten in het fosfaatrechtenstelsel te herstellen. Zo probeert de minister de definitie van melkvee duidelijker te maken, zodat een veehouder beter weet voor welk vee fosfaatrechten nodig zijn. De fosfaatregels zijn niet duidelijk en de rechter tikte de minister eerder op de vingers over het intrekken van fosfaatrechten bij onder meer vleesveehouders.

Volgens de rechter heb je nu ook fosfaatrechten nodig voor bijvoorbeeld vrouwelijk jongvee voor de vleesveehouderij. Het doel dat je op enig moment met het vee hebt, is nu bepalend voor de vraag of je er fosfaatrechten voor nodig hebt. Door de nieuwe definitie in het wetsvoorstel wordt dit aangepast. Niet alleen het doel, maar ook de eindbestemming wordt dan bepalend.

Denk aan het volgende voorbeeld: een zoogkoeienhouder houdt een vrouwelijk rund vanaf de geboorte als vleeskalf. Anders gezegd: het vaarskalf wordt afgemest met als doel op enig moment volgroeid naar de slacht te worden afgevoerd. Na drie maanden verkoopt de zoogkoeienhouder het kalf en de koper besluit het kalf toch op te fokken tot zoogkoe, waarna het rund op den duur zelf ook afkalft. Beide veehouders doen niet mee aan de vrijstellingsregeling.

Ik vrees dat dit wetsvoorstel leidt tot onwerkbare situaties voor veehouders en handelaren

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Volgens de huidige rechtspraak geldt dat dit rund voor de eerste drie maanden niet onder het begrip melkvee valt en dat de eerste boer daarvoor dus geen fosfaatrechten nodig heeft, maar na deze drie maanden wel. Volgens de nieuwe definitie in het wetsvoorstel zijn er vanaf de geboorte van dit rund al fosfaatrechten nodig, omdat het rund zelf uiteindelijk een kalf krijgt.

Ik vrees dat dit leidt tot onwerkbare situaties voor veehouders en handelaren. Je zou iedere keer een contract moeten ondertekenen met een kettingbeding, om te voorkomen dat het verkochte rund onbedoeld een kalf krijgt en er met terugwerkende kracht fosfaatrechten nodig zijn. Ik heb via de internetconsultatie aan de bel getrokken om te voorkomen dat dit zo wordt ingevoerd. Hopelijk wordt dit rechtgezet, voordat het wetsvoorstel wordt aangenomen.


www.nico-advocatuur.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer