Onterecht aan de schandpaal

De afgelopen weken ontstond er commotie over een Kamerbrief van landbouwminister Carola Schouten. Daarin gaf ze aan dat ze van plan is overtredingen van veehouders openbaar te maken. Diverse belangenorganisaties spraken er schande van.

Onterecht+aan+de+schandpaal
© Peter Nefkens

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt al inspectieresultaten bekend in andere branches, zoals de horeca. Tot nu toe zagen we dit nog niet bij boeren. Ik ben fel gekant tegen het aan de schandpaal nagelen van boeren.

Mijn belangrijkste bezwaar is dat het in de agrarische sector vaak gaat om kleine familiebedrijven. Door het publiceren van de bedrijfsnaam wordt de privacy geweld aangedaan, omdat de bedrijfsnaam vaak persoonsgegevens bevat. Veel boerenbedrijven worden immers gedreven vanuit een maatschap of vof met de namen van de eigenaren als bedrijfsnaam.

Ook al zou de NVWA de adresgegevens niet publiceren, dan nog kun je via de website van de Kamer van Koophandel makkelijk uitzoeken waar de betreffende boerderij gevestigd is. Met Boxtel nog in het geheugen geeft dat geen prettig gevoel.

Mijn belangrijkste bezwaar is dat het in de agrarische sector vaak gaat om kleine familiebedrijven

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Bovendien staat in een inspectierapport de mening van de NVWA. De vraag of er sprake is van een overtreding, kun je voorleggen aan een rechter. Die gaat daarover. In eerdere columns omschreef ik hoe de rechter regelmatig een streep zet door NVWA-rapporten.

Daarnaast zijn inspectierapporten vaak eenzijdig geschreven met het oog op de inspectie. De vraag is of het publiek zal begrijpen dat het echte, complete verhaal vaak veel genuanceerder is. Wanneer de media al aan de haal zijn gegaan met het rapport, is het leed al geschied.

Het ministerie van LNV is druk bezig om een regeling in elkaar te timmeren om het plan van de minister juridisch te onderbouwen. Als het zover is en duidelijk wordt dat de inspectieresultaten van uw bedrijf worden gepubliceerd, onderneem dan direct actie. Het komt regelmatig voor dat de overheid op dit punt wordt teruggefloten door de rechter en het rapport niet mag worden gepubliceerd.

Ook komt het voor dat de overheid wordt verplicht de bedrijfsgegevens weg te lakken. We weten nog niet precies hoe de regeling eruit gaat zien, maar bij soortgelijke regelingen moet je al binnen twee weken na de aankondiging de zaak voorleggen aan de rechter om het tegen te kunnen houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer