Breinbrekers over landbouwgrond

Het coronavirus zet de wereld behoorlijk op zijn kop. Ondertussen gaan de dagelijkse werkzaamheden bij veel boeren gewoon door. De koeien moeten worden gemolken en de akkers worden bewerkt.

Breinbrekers+over+landbouwgrond
© Peter Nefkens

Ook de Gecombineerde opgave moet dit jaar gewoon weer worden ingevuld. Dat is voor mij aanleiding om weer eens aandacht te schenken aan het opgeven van percelen. Ik merk in mijn praktijk dat het helaas nog best weleens vaak fout gaat.

Een belangrijke vraag is telkens weer: hoeveel grond heb je in gebruik en wat voor grond is het? De wetgever heeft zoveel verschillende definities van grond over verschillende wetten verspreid dat weinig mensen het nog 100 procent begrijpen.

Hetzelfde perceel kan bijvoorbeeld wel meetellen voor de betalingsrechten, maar niet voor de berekening van de gebruiksruimte voor mest. Dan heb ik het nog niet over de vraag of het betreffende perceel mee mag worden gerekend voor de mestverwerkingsplicht en grondgebondenheid. Zo zijn er nog wel meer wetten te bedenken die nog weer een andere definitie van landbouwgrond kennen.

Een belangrijke vraag is telkens weer: hoeveel grond heb je in gebruik en wat voor grond is het?

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Natuurgrond is ook zo'n breinbreker. Nog steeds zie ik in mestonderzoeken, waarin ik als advocaat boeren bijsta, terugkomen dat ten onrechte natuurgrond wordt opgegeven als landbouwgrond voor de berekening van de gebruiksruimte voor mest. Verwarrend is dat het kan zijn dat je wel recht hebt op betalingsrechten voor grasland dat in een natuurgebied ligt en dat je beweidt. Wanneer er allerlei beperkingen gelden voor het gebruik van mest op dit perceel, telt het niet mee voor de berekening van de gebruiksruimte voor mest. Dat gaat in de praktijk nogal eens mis. Wees daar alert op.

Let er ook op dat de gewascodes dit jaar weer zijn veranderd. Je kiest nu eerst een gewascode bij het invullen van de Gecombineerde opgave en vervolgens geef je per perceel aan welke regelingen van toepassing zijn in de onderdelen Mest, GLB/Betalingsrechten en Overige regelingen. De gewascode is dus niet (meer) bepalend voor de vraag welke regelingen op het perceel van toepassing zijn.

Gelukkig is een onjuiste opgave niet allesbepalend. In bijvoorbeeld een procedure over de gebruiksnormen voor mest is tegenbewijs nog mogelijk als je een fout hebt gemaakt. Wel kan het leiden tot kortingen. Wees dus ook dit jaar weer alert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer