Uit het lijden verlossen

In mijn praktijk sta ik regelmatig boeren bij in zaken over dierenwelzijn. Dat leidt nogal eens tot felle discussies in de rechtszaal.

Uit+het+lijden+verlossen
© Peter Nefkens

Sommige voorschriften zijn heel concreet uitgewerkt in de wet, bijvoorbeeld dat een kalf ouder dan acht weken niet in een eenlingbox mag worden gehouden. Andere onderwerpen zijn niet uitgewerkt en dan vallen inspecteurs terug op de algemene regels, bijvoorbeeld dat je je dieren goed moet verzorgen. Wat die zorgplicht inhoudt, is nogal voor discussie vatbaar.

Soms lijkt vooral de mening van een inspecteur aanleiding te zijn voor een rechtszaak, zoals in de volgende zaak. Een medewerkster van de dierenpolitie zat, buiten diensttijd, op een regenachtige zomerdag uit het raam te kijken. In het tegenover haar huis gelegen weiland zag zij drie geiten staan. Met de geiten was op het eerste gezicht niets mis, afgezien van het feit dat de dieren in de regen stonden.

Zij kwam in actie en de eigenaar van de geiten werd aangeklaagd, omdat hij volgens de inspecteur niet had gezorgd voor een goede schuilplaats voor de geiten. De eigenaar werd echter vrijgesproken, omdat volgens de rechter de geiten konden schuilen onder de bomen in het weiland.

Het idee van dierenwelzijn en de regels daarover zijn nogal in ontwikkeling, mede onder maatschappelijke druk

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Het komt ook voor dat regels zo zijn opgesteld dat rechters er niet aan ontkomen iemand te veroordelen, hoewel ze dat mogelijk liever niet zouden doen. Zo bogen rechters zich onlangs over een zaak waarin een jager een ree had geschoten om een einde te maken aan het onnodig lijden van de ree. Die man verdient een compliment in plaats van straf, zou ik denken.

De wetgever heeft de jacht aan een uitgebreid stelsel van gedetailleerde regelgeving onderworpen. Strikt genomen had de jager vanwege formele redenen in dit gebied zijn geweer niet mogen gebruiken. Daarom was de rechter gehouden de man te veroordelen voor deze overtreding. Omdat de jager dit deed met een goede reden, werd aan hem geen straf opgelegd (maar kreeg hij dus wel 'een kruisje' achter zijn naam).

Het idee van dierenwelzijn en de regels daarover zijn nogal in ontwikkeling, mede onder maatschappelijke druk. De discussies hierover in de rechtszaal zullen voorlopig nog wel even blijven. Aan mij de schone taak tegenwicht te bieden aan overijverige inspecteurs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer