Zwijgen is goud

Dit is de derde column in een serie over controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit onderwerp is erg actueel. Eind vorig jaar kondigde de NVWA aan strenger op te treden tegen overtredingen van de regels rond dierenwelzijn tijdens transport en bij het doden van dieren. Ook werd onlangs aangekondigd dat de toezichthouder in 2020 extra capaciteit inzet voor het toezicht op mestcontroles.

Zwijgen+is+goud
© Peter Nefkens

De kans is dit jaar dus groter dat de inspecteurs van de NVWA ook bij u op de stoep staan. Deze controles kunt u niet tegenhouden. De kunst is om er zo verstandig mogelijk mee om te gaan. In deze column ga ik in op de vraag of het verstandig is uw mond open te doen tijdens een controle of dat u beter kunt zwijgen.

Inspecteurs stellen vaak vragen tijdens een inspectie. Het is juridisch best ingewikkeld om te bepalen of u wel of niet verplicht bent antwoord te geven op vragen. In principe bent u wettelijk verplicht 'inlichtingen te verschaffen' tijdens een controle.

Alleen wanneer een inspecteur een vermoeden heeft dat u mogelijk een strafbaar feit hebt begaan, hebt u een zwijgrecht. Veel overtredingen in de landbouw zijn economische delicten en dus strafbare feiten. Het is niet eenvoudig als boer zijnde vast te stellen of de inspecteur zo'n vermoeden redelijkerwijs moet hebben en of u dus wel of niet een zwijgrecht hebt.

Alleen wanneer een inspecteur een vermoeden heeft dat u mogelijk een strafbaar feit hebt begaan, hebt u een zwijgrecht

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Mijn advies is om niet uit uzelf van alles te verklaren. Informatie die u afgeeft, kan een reden zijn om door te vragen of door te zoeken. Wanneer de toezichthouder vragen begint te stellen, vraag dan of de vragen op papier kunnen worden gezet of gemaild kunnen worden, zodat u de tijd krijgt het goed uit te zoeken en op een geschikt moment zo volledig mogelijk te antwoorden. Mondelinge verklaringen kunnen snel uit hun verband worden gehaald of onvolledig op papier worden gezet.

Wil een inspecteur toch direct antwoord? Vraag dan of u verplicht bent om te antwoorden of niet. Twijfelt u over welke reactie u het beste kunt geven? Bel dan zo snel mogelijk met een gespecialiseerd advocaat. Met uw advocaat kunt u overleggen hoe u het beste kunt reageren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer