HAK haalt kidneybonen van Nederlandse grond

Na een test van drie jaar heeft groente- en peulvruchtenfabrikant HAK in Giessen besloten om kidneybonen van Nederlandse grond vast te gaan verkopen.

HAK+haalt+kidneybonen+van+Nederlandse+grond
© HAK

De conservenfabrikant heeft dat maandag bekendgemaakt, aan het begin van de oogst van kidneybonen in Zeeuws-Vlaanderen. De oogst van de bonen start dit jaar een maand eerder dan in 2017 door het warme weer.

Meer testen

De test op Nederlandse bodem is een nauwe samenwerking door de keten heen, onder andere met CZAV, meldt HAK. De fabrikant is op dit moment bij nog meer testen van exotische bonen betrokken, waaronder kikkererwten en zwarte bonen. 'Deze zijn in het algemeen maar moeizaam in het Nederlandse zeeklimaat te telen', aldus HAK. In oktober zijn de eerste resultaten van deze testen bekend.

'We zetten in op deze testen omdat Nederlandse consumenten steeds meer exotische peulvruchten eten. En wij willen die als fabrikant waar mogelijk dichtbij huis telen. Dat is alleen niet zo vanzelfsprekend omdat van oudsher de meeste exotische bonensoorten niet goed gedijen op onze grond en in ons weer', vertelt Adri Dekker, directeur inkoop en landbouw bij HAK.

Omgeving van Giessen

De conservenproducent streeft ernaar zo veel mogelijk in de omgeving van Giessen te telen. 'Zo kunnen we de kwaliteit optimaal beheersen', zegt Dekker. Een belangrijk deel van de wereldwijde teelt van kidneybonen vindt in Noord-Amerika plaats.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer