Bijval voor 'stoer' initiatief HAK

Het is goed nieuws dat HAK bereid is om proactief meer te betalen voor groenten die duurzaam geteeld zijn en daarbij alle ketenschakels aanspreekt om deze meerkosten te dragen, vindt Greenpeace.

Bijval+voor+%27stoer%27+initiatief+HAK
© HAK

'Wij worden wel enthousiast van de voortrekkersrol die HAK neemt met het stimuleren van PlanetProof, ook voor verwerkte groenten', zegt woordvoerder Herman van Bekkem van Greenpeace. 'Dit zal de toon zetten en ook andere conservenfabrikanten ertoe bewegen om dit goede voorbeeld te volgen.'

Van Bekkem reageert op het persbericht waarin het groenteverwerkingsbedrijf in Giessen deze week pleit voor een betere betaling van telers die investeren in duurzame teeltmethoden. HAK schat de extra teeltkosten voor het keurmerk On the way to Planet Proof op zo'n 10 procent.

Eerlijk verdelen

HAK neemt dit jaar het initiatief om voor telers van rode kool de meerkosten voor PlanetProof te vergoeden. In de toekomst wil de fabrikant deze extra kosten eerlijk verdelen in de handelsketen. Inkoopdirecteur Adri den Dekker zegt hierover dat het niet meer dan logisch is dat de hele keten meebetaalt aan PlanetProof.

'Het kan niet zo zijn dat alleen telers of wij als verwerker opdraaien voor de kosten van een beter milieu. Uiteindelijk zal ook de consument een bijdrage moeten leveren in de vorm van een hogere prijs voor een duurzaam geteeld product. Dat lijkt me redelijk.'

'Bijzondere oproep'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt het bijzonder dat een A-merk als HAK supermarkten min of meer oproept tot hogere consumentenprijzen. 'Daar dragen zij zelf de verantwoordelijkheid voor', stelt een woordvoerder. 'Binnen PlanetProof worden in de kostprijs de extra kosten al meegenomen. Of supermarkten een meerprijs rekenen is niet aan ons, maar vooral aan de supermarkten zelf.'

Namens Greenpeace noemt Van Bekkem het vooral stoer dat HAK de meerkosten voor PlanetProof in kaart brengt en de handelsketen aanspreekt op de verantwoordelijkheid van alle schakels. 'Dit is een goed begin, nu is het de uitdaging om dit initiatief zo snel mogelijk verder uit te rollen.'

Binnenkort staan de eerste potten rode kool voorzien van PlanetProof-sticker in de winkelschappen. Volgens de planning wil HAK volgend jaar het aanbod verwerkte PlanetProof-groenten uitbreiden naar zuurkool, rode bieten, spruiten, spinazie en boerenkool. In 2021 volgen de zomergroenten (erwten, sperziebonen, worteltjes, tuinbonen) en Hollandse peulvruchten (bruine bonen en kapucijners).

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer