FloraHolland gaat in omzet paar jaar terug

Royal FloraHolland is terug op het niveau van enkele jaren geleden. Goede volumes zijn het belangrijkst voor de veiling. Enig herstel is mogelijk als een tweede coronagolf uitblijft, maar zal niet het eerste halfjaar compenseren.

FloraHolland+gaat+in+omzet+paar+jaar+terug
© Johan Wissink

Het volume dat marktplaats FloraHolland in het eerste halfjaar van 2020 omzette, maakte ten opzichte van dezelfde periode in 2019 een val van bijna 12 procent. Daarbij was sprake van een scherp dieptepunt, dat direct vanaf half maart optrad.

De aanvoerregulering was volgens woordvoerder Michel van Schie nodig om een scherpe prijsval te voorkomen. Aan de andere kant bleek de organisatie snel te herstellen, een lichtpuntje voor leden en handel en voor de marktplaats zelf.


Begrip bij kwekers

'We merkten bij de aanvoerregulering dat er begrip was bij de kwekers', zegt Van Schie. 'Op 13 maart zaten we met 25 procent en een paar dagen later met de helft onverkocht. Voor de prijs was een ingrijpende maatregel nodig.'

In april liepen we 35 procent mis en in mei 8 procent

Matthijs Mesken, directeur van de VGB

Meerdere lichtpuntjes geven aan de andere kant hoop voor de cijfers van 2020, al is het voor een organisatie die haar inkomen haalt uit dienstverlening niet waarschijnlijk dat dit genoeg compensatie voor de gederfde inkomsten oplevert.


Kamer- en tuinplanten

Als eerste zijn goede prijzen en omzetten in de kamerplanten en tuinplanten positief. Die omzet wordt veel in het voorjaar gedraaid en de consument wilde het thuis extra gezellig maken, nu hij weinig de deur uitkwam. Prijzen voor tuinplanten plusten bijna 17 procent. Dit komt vooral ten goede aan de kwekers.

De prijsdaling in de bloemen beperkte zich tot bijna 3 procent, maar met 12 procent minder verkochte stelen raakte de crisis wel het grootste volume voor de marktplaats.


Duwtje in de rug

De bloemenhandel ondernam actie om de bloemen een duwtje in de rug te geven. Door aan acties mee te werken en bloemen weg te geven aan kwetsbare groepen, gaf FloraHolland aan dat een bos bloemen een 'uitstekend middel is om iemand te verrassen', zegt Van Schie.

De Nederlandse bevolking pikte dat signaal goed op en Van Schie denkt dat dit zeker bijdroeg aan snel herstel van de markt, na de diepste dip van half maart tot mei. De bloem als troost voor de thuiszitters is daarmee het tweede lichtpuntje.

Derde meevaller was het redelijk overeindblijven van de Duitse markt. 'Dat neemt niet weg dat de coronacrisis toch een forse klap was', zegt Van Schie.


Zuidelijke markten

Directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) onderstreept de kwetsbaarheid en afhankelijkheid voor telers van een specifieke markt: 'Kwekers die leveren aan de Italiaanse en de Spaanse markt, waar 's zomers veel bloemen worden gebruikt voor trouwerijen en andere festiviteiten, hebben zeker een klap gehad. Het maakt veel uit aan welke markt je levert.'

Voor FloraHolland schat Van Schie de verliezen op tientallen miljoenen.


Noodfonds Sierteelt

Voor de kwekers was een Noodfonds Sierteelt in het leven geroepen. De drempel voor het verkrijgen van steun lag echter op 30 procent omzetderving. 'Veel telers halen dat niet en verliezen fors. Stel je voor dat je een omzet van meer dan een miljoen hoort te maken en daar tonnen van mist.'

Mesken noemt de terugval op verre bestemmingen: 'Met een binnenlandse goedlopende markt maak je nooit goed wat we missen op export, want die markt is vele malen groter. De afzet naar de Verenigde Staten, China en Japan is door minder vraag en de beperkte beschikbaarheid aan luchtvracht hard getroffen.'


Hogere prijzen

Van Schie zegt dat de laatste weken de prijzen hoger waren dan normaal. Voor de kwekers is dat reden voor voorzichtig optimisme. De veiling investeert ondertussen in digitalisering van de handel en een systeem om landelijk veilen te verbeteren. Een koper in Rijnsburg kan dan in Naaldwijk kopen en dat vervolgens weer in Rijnsburg geleverd krijgen.

Bij de digitalisering is het mogelijk om de aanvoer beter te voorspellen. Dan kan een vrachtauto leeg van huis gaan en bijvoorbeeld zes adressen langsrijden en vol bij de marktplaats aankomen. Die systemen kunnen evenwel niet helpen bij een tweede virusgolf, want tegen wegvallende handel is geen logistieke winst opgewassen.


Opgebouwde reserve

Van Schie stelt dat de solide financiering en de opgebouwde reserve uit vorig jaar op dit moment goed van pas komt. Of de werknemers in oktober alsnog de uitgestelde loonronde kunnen verwachten, hangt af van het verloop van de komende maanden. 'In september spreken we hierover met de bonden. Dan zien we hoe we ervoor staan.'

Mesken meldt voor de sector in juni een klein plusje. 'In april liepen we echter 35 procent mis en in mei 8 procent en de verschillen tussen producten en bedrijven kunnen enorm groot zijn.' Hij verwacht dat de sector dit jaar 500 tot 600 miljoen euro mis gaat lopen. 'De betere omzet in het binnenland zal dat niet goedmaken. Export is goed voor 6,2 miljard, binnenland voor 1 miljard, om de verhoudingen aan te geven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer