Horecaondernemer overrompeld door succes worstenlijn Sjwein

Horecaondernemer Mathijs Joosten uit Neer is verrast door het succes van zijn onlangs geïntroduceerde worstenlijn Sjwein.

Horecaondernemer+overrompeld+door+succes+worstenlijn+Sjwein
© Sjwein

'Het maken van worsten met het vlees van wild zwijn was in eerste instantie bedoeld als experiment', zegt de eigenaar van eetcafé 't Raodhoes in Neer. 'Ik zag het als hobby. Er was totaal geen commerciële insteek.' Het idee van Sjwein borrelde bij de ondernemer naar boven, toen de afzet van wild zwijn door de coronacrisis stagneerde, omdat de horeca tijdelijk op slot moest.

Joosten, die in zijn in vrije tijd als jager aan wildbeheer doet, vroeg zich af op welke manier het vlees alsnog kon worden vermarkt. 'Ik heb het daar toen met aan paar collega-jagers over gehad. Uiteindelijk kwamen we op het idee om er worst van te maken.'


Duurzaam

Bij de bereiding van de worsten wordt alleen het vlees gebruikt van zwijnen die op Limburgse bodem worden geschoten. 'Sjwein staat voor 100 procent duurzaam. Het vlees is het mooiste stukje scharrelvlees van Limburg. Ga maar na, de zwijnen konden zelf kiezen wat ze wilden eten. We keuren de zwijnen op het oog, maar ook op het vlees, net zoals dat bij de poelier gebeurt.'

Het recept van de worsten komt uit de koker van Joosten. Het vervaardigen van de delicatesse wordt uitbesteed aan twee poeliers. 'We stoppen het complete wilde zwijn in de worst. Dat doen we omdat het duurzaam is, lang houdbaar en zeer smaakvol.'


Verschillende smaken

Sjwein kent de smaken venkel, peper, knoflook en truffel. 'De eerste aantallen waren in no-time uitverkocht, net als de tweede partij.'

Het maken van de worst neemt twee tot drie weken in beslag in verband met het droogproces. 'Hoeveel worsten we maken, hangt af van het aantal zwijnen dat de wildbeheereenheid Limburg aanlevert. Het kan best voorkomen dat we een tijdje geen worsten kunnen leveren.'


Verhaal erachter

De worsten prijken nog niet op de menukaart van 't Raodhoes. 'Wel vertellen we onze gasten graag het verhaal erachter. Wat er in Limburg speelt op het gebied van wilde zwijnen, wat een nuloptie is en waarom de dieren worden geschoten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer