SPNA%2Drassenproef+wintertarwe%3A+gemiddeld+11%2C69+ton+per+hectare
Nieuws
© Koos van der Spek

SPNA-rassenproef wintertarwe: gemiddeld 11,69 ton per hectare

Op proefboerderij Ebelsheerd van SPNA in het Groningse Nieuw Beerta is bij de EU-rassenproef wintertarwe gemiddeld 10,7 ton per hectare geoogst zonder ziektebestrijding en 11,69 ton per hectare met ziektebestrijding.

De proef met 26 wintertarwerassen op de locatie van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) is op 8 augustus geoogst. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef was 11,5 procent.

De SPNA-rassenproef wintertarwe wordt jaarlijks uitgevoerd met als voorvrucht wintertarwe. Proefboerderij Ebelsheerd voert twee herhalingen uit met ziektebestrijding en groeiregulatie en twee herhalingen zonder ziektebestrijding en groeiregulatie.


De opbrengst in de proef lag op een goed niveau. Qua ziekteaantastingen meldt SPNA dat er geen hevige aantastingen hebben plaatsgevonden behalve een geleroestaantasting en aan het einde van het groeiseizoen een bruineroestaantasting.


Beste rassen

In de percelen zonder ziektebestrijding scoorde het ras Informer van Agrifirm het beste met ruim 11,7 ton per hectare. Met 13,4 procent had het ras SY Adoration van Syngenta Seeds het hoogste eiwitgehalte. Het ras Diderot van Agrifirm had in de proef het hoogste hectolitergewicht (81,0 kilo per hectoliter).

In de proefvelden met ziektebestrijding was de opbrengst het hoogst voor het ras LG Cambria van Limagrain. Van dit ras werd ruim 13,4 ton per hectare geoogst. Met 13,6 procent hadden de rassen SY Adoration van Syngenta Seeds en RGT Reform van SPNA/standaard het hoogste eiwitgehalte. Met een gewicht van 81,5 kilo per hectoliter had het ras Porthus van Barenbrug het hoogste hectolitergewicht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer