'Je kunt je fiets parkeren in krimpscheuren'

Voor een topopbrengst wintertarwe was seizoen 2018-2019 te droog. Akkerbouwer André Edens uit het Groningse Nieuw-Beerta schat de hectareopbrengst op 9.700 kilo.

%27Je+kunt+je+fiets+parkeren+in+krimpscheuren%27
© Koos van der Spek

'Zaaien doe ik vergeleken met anderen in deze regio meestal laat. Dat doe ik omdat de bestrijding van duist in de herfst de basis is voor een goede teelt', zegt Edens. Hij maakt eerst een vals zaaibed en laat het onkruid kiemen. 'Je kunt dan met een litertje Roundup het onkruid goed aanpakken, meer raken met weinig middel. Ik zaai daarna in de periode tussen 10 en 25 oktober.'


Suikerbieten zijn met 100 hectare een groot gewas op het bedrijf met ongeveer 500 hectare akkerbouwgewassen. Maaigewassen, met name wintertarwe zijn voor Edens de absolute hoofdteelt. Hij heeft verschillende soorten grond. De zware klei in het Oldambt leent zich vooral voor maaigewassen, maar ook op lichtere grond, zavel en dalgrond teelt hij veel graan.

Nauwelijks schimmels

Het bleef in de loop van 2019 droog. 'Je kunt hier 's zomers je fiets parkeren zonder standaard in de krimpscheuren van de klei. Dit jaar kon je dat met je brommer.' De droogte had als voordeel dat een aantal graanschimmels nauwelijks optrad. 'De ziektedruk was gewoon laag, al geldt dat niet voor alle schimmels. Bruine roest doet het bijvoorbeeld goed bij droog en warm weer. Je moet dus toch opletten.'

De oogst verliep op wat opstartprobleempjes na fantastisch

André Edens, akkerbouwer in Nieuw-Beerta


Voor de bemesting gebruikte Edens vloeibare kunstmest (NTS). Die bevat ook wat zwavel. De NTS paste hij toe rond 27 februari. Later, rond 1 april, bracht hij met de sleepslang varkens- en runderdrijfmest op de wintertarwe. Tijdens de groei en de bloei waren de omstandigheden prima voor de tarwe. 'Ik teel meestal een stuk of vijf rassen. De oogst verliep op wat opstartprobleempjes na fantastisch.'

Qua opbrengst gewoon jaar
Akkerbouwer André Edens uit Nieuw-Beerta heeft een bouwplan dat voor driekwart uit graan bestaat. In Nederland heeft hij dit jaar 193 hectare wintertarwe en in Duitsland 40 hectare. Qua opbrengst verwacht Edens een 'gewoon jaar' met iets minder dan 10 ton per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer