Kabinet geeft tien aspirant-wiettelers ruim baan

Tuinders die hun bedrijfsvoering over een andere boeg willen gooien, kunnen vanaf 1 juli een aanvraag indienen om legaal wiet te mogen telen. Dan start de voorbereidende fase van het overheidsexperiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik in de gesloten coffeeshopketen.

Kabinet+geeft+tien+aspirant%2Dwiettelers+ruim+baan
© Legal Cannabis Coalition (LCC)

De proef met gereguleerde cannabisteelt omvat tien telers, is verankerd in het regeerakkoord en klaar voor uitrol. Dat schrijven de ministers Martin van Rijn voor Medische Zorg en Sport en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag aan de Eerste en Tweede Kamer.

Voor de legale hennepteelt is advies uitgebracht door het RIVM over de mogelijkheden om tijdens het wietexperiment gewasbeschermingsmiddelen toe te passen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van gebruikers van hennep.

Proefontheffing Ctgb

Omdat deze middelen in Nederland nog niet zijn toegelaten voor hennepteelt voor recreatief gebruik, wordt overlegd met het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) of en hoe proefontheffingen voor een aantal van deze middelen te realiseren zijn voor het experiment.

Na advies van de Raad van State zijn de nodige vervolgstappen gezet, waardoor per 1 juli 2020 de wet- en regelgeving voor het wietexperiment in werking kan treden. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met de tien gemeenten die meedoen aan het experiment.

De afgelopen maanden is gewerkt aan de voorwaarden en eisen die gaan gelden voor bijvoorbeeld telers, coffeeshophouders en de verpakkingen, laten Van Rijn en Grapperhaus weten. Half juni zullen alle voorwaarden en eisen voor telers openbaar worden gemaakt.

Selectie en eisen

Vanaf nu kunnen aspirant-telers al op rijksoverheid.nl/aanvraag-telers zien aan welke eisen zij specifiek moeten voldoen voor deelname aan het wietexperiment. Zo kunnen geïnteresseerde bedrijven zich op tijd voorbereiden. Vanaf 1 tot en met 28 juli kunnen potentiële telers een aanvraag indienen voor een vergunning.

Naar verwachting zal het selectieproces van de maximaal tien telers waarschijnlijk een half jaar in beslag nemen, laten beide bewindsmannen weten. Zo zijn aan sommige stappen, zoals Bibob-integriteitsonderzoek, wettelijke termijnen verbonden.

Het streven is om eind 2020 de definitieve telers aan te wijzen, maar dat is afhankelijk van de hoeveelheid aanvragen, lichten de betrokken ministers toe. Onder meer op basis van de ondernemingsplannen kan dan ook de startdatum worden vastgesteld.

Financiële ondersteuning

Verder zijn voor de uitvoering van het wietexperiment afspraken gemaakt over de financiële ondersteuning van de tien gemeenten waar de verkoop van de geteelde cannabisproducten binnen de gesloten coffeeshopketen gaat plaatsvinden.

Ook wordt komende tijd het onafhankelijk onderzoek georganiseerd dat gedurende het experiment zal evalueren wat de mogelijke effecten van de legale wiet kunnen zijn op het gebied van veiligheid, openbare orde, overlast en volksgezondheid, laten Van Rijn en Grapperhaus weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer