BodemUP leidt tot minder nitraat in grondwater

De bodemmaatregelen die Brabantse boeren volgens de BodemUP-aanpak nemen om de uitspoeling van nutriënten naar grondwater te verminderen, hebben effect. Dat blijkt uit een landelijke voortgangsrapportage over de aanpak grondwaterbeschermingsgebieden.

BodemUP+leidt+tot+minder+nitraat+in+grondwater
© ZLTO

Het gaat om de voortgang van de landelijke Bestuursovereenkomst (BO) vermindering nutriënten in de meest kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden. Daarvan zijn er 34 in heel Nederland, waarvan 8 in Brabant.

De BO is onderdeel van het 6e Nitraatactieprogramma en vormt de basis voor het ZLTO-programma BodemUP, waaraan 530 Brabantse boeren deelnemen.


Op schema

In elf van de 34 zeer kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden wordt het doel, minder dan 50 milligram nitraat per liter in het diepere grondwater, waarschijnlijk gehaald binnen de termijn van de BO, oftewel 2021. Van de elf gebieden die op schema liggen, liggen er zes in Brabant: Bergen op Zoom, Helvoirt, Gilze, Gilzerbaan, Waalwijk en Nuland. In het kwetsbare gebied bij Roosendaal zijn aanvullende maatregelen nodig en in Vessem is het doelbereik niet realistisch.

Dat komt volgens Johan Elshof, specialist Water bij ZLTO, doordat er in en om Vessem relatief veel 'klein grondgebruik door niet-boeren' is, veel eenjarige pacht van gemeentegrond 'waardoor boeren geen belang hebben in het investeren in bodemmaatregelen' en het feit dat er in Vessem minder BodemUP-deelnemers zijn. Elshof: 'We willen graag met de gemeenten in gesprek om te kijken of we gezamenlijke doelen voor duurzaam bodemgebruik hebben en zo ja, hoe we die doelen kunnen realiseren.'


Nek uitsteken

'Voor een provincie met relatief veel intensief grondgebruik doen we het uitstekend. Een groot compliment voor alle boeren die hun nek uitsteken', reageert Adrie Bossers, portefeuillehouder Water bij ZLTO, op de cijfers.

'Dit laat zwart op wit zien dat onze BodemUP-aanpak succesvol is en dat de inspanningen die de deelnemers leveren effect hebben. Ze dragen daarmee bij aan het realiseren van de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water en de nitraatrichtlijn.'


Uitrol omgeving

In BodemUP begeleiden ZLTO-adviseurs boeren in het nemen van praktische maatregelen voor betere bodemvruchtbaarheid en efficiëntere nutriëntenbenutting. Hiermee dragen ze bij aan goed en veilig drinkwater voor hun omgeving.

Hoewel de eerste rapportcijfers goed zijn, juicht Bossers niet te vroeg. 'Er is nog werk aan de winkel. Mede daarom rollen we BodemUP uit naar de rest van Brabant en naar Zeeland en Zuid-Gelderland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer