Verlagen+energieniveau+verbetert+vruchtbaarheid+melkkoe
Nieuws
© Twan Wiermans

Verlagen energieniveau verbetert vruchtbaarheid melkkoe

Het verlagen van het energieniveau in het rantsoen aan het begin van de lactatie is zinvol als koeien niet droog hebben gestaan. Het verhoogt de vruchtbaarheid.

Dat blijkt uit onderzoek naar het rantsoen bij het doormelken in het project Droogstand op Maat. Koeien die niet droogstonden en na afkalven een minder energierijk rantsoen kregen, hadden een interval tussen afkalven en dracht van 84 dagen. Bij koeien die een energierijker rantsoen kregen, lag dit interval op 114 dagen.

Dit komt doordat er iets minder dagen nodig waren na afkalven voor het op gang komen van de cycliciteit. Ook waren er minder inseminaties tot dracht nodig bij een lager energieniveau, in vergelijking met een normaal energieniveau.

Daarnaast hadden koeien met een laag energieniveau na het weglaten van de droogstand meer normale cycli van 18 tot 24 dagen en minder afwijkende cycli. De verbeterde vruchtbaarheid is vooral zichtbaar bij ouderekalfskoeien.


Onverwacht resultaat

De betere vruchtbaarheid voor koeien met een laag energieniveau noemen de onderzoekers onverwacht. Koeien op het lagere energieniveau hebben immers een minder positieve energiebalans in vergelijking met koeien met het normale energieniveau, na het weglaten van de droogstand.

Maar het normale energieniveau na het weglaten van de droogstand resulteerde in een zeer positieve energiebalans. De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat niet alleen een sterk negatieve energiebalans, maar ook een sterk positieve energiebalans ongunstig is voor de vruchtbaarheid bij ouderekalfsmelkvee.

Droogstand op Maat was een project van PPS Duurzame Zuivelketen en werd gefinancierd door ZuivelNL en het ministerie van Economische Zaken.

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer