Bietentelers krijgen ontheffing van leveringsplicht

Cosun Beet Company verleent voor de komende campagne bietentelers die voldoende areaal suikerbieten hebben ingezaaid, ontheffing van hun leveringsplicht.

Bietentelers+krijgen+ontheffing+van+leveringsplicht
© Haijo Dodde

De suikerfabrikant verwacht dat de extreme droogte van dit voorjaar grote gevolgen heeft voor de aanvoer van suikerbieten. Vooral op zware gronden zijn er landelijk veel percelen met lage plantaantallen. Bietentelers hebben standaard een leveringsplicht van 850 kilo suiker bij een suikergehalte van 17 procent per ledenleveringsbewijs (LLB).


Normaal gesproken moeten telers die niet kunnen voldoen aan hun leveringsplicht, hiervoor een ontheffing aanvragen. Dit jaar is dat niet nodig, mits de bietentelers voldoende areaal hebben ingezaaid, meldt Cosun Beet Company.


Gemiddelde opbrengst

Voldoende ingezaaid wil zeggen dat het areaal suikerbieten groter is dan de leveringsplicht voor 2020 gedeeld door de gemiddelde opbrengst van de laatste vijf jaar. Het beste en het slechtste jaar worden daarbij weggestreept. Informatie over de toewijzing en hun gemiddelde opbrengsten kunnen bietentelers vinden op het ledenportaal van Cosun Beet Company.

Telers die minder dan de toegestane norm hebben gezaaid en verwachten dat ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, moeten wel een beargumenteerde ontheffing aanvragen. De raad van beheer van Cosun Beet Company beoordeelt in deze gevallen op individuele basis of een ontheffing van de leveringsplicht wordt verleend.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer