Meer+meeldauw+in+peengewas+na+droge+zomer
Achtergrond
© Haijo Dodde

Meer meeldauw in peengewas na droge zomer

Het droge groeiseizoen zorgt op de peenpercelen in Noord-Groningen voor een behoorlijke druk van meeldauw.

De verschillen in aantastingen door meeldauw in peen zijn goed zichtbaar in de fungicidenproef die op het demoperceel langs de Waddenkust bij Usquert is aangelegd door Agrifirm. Meeldauw gedijt, in tegenstelling tot veel andere schimmels, goed onder droge omstandigheden. Vooral in het onbehandelde object is het loof zwaar aangetast.

• Lees ook: Betere kwaliteit is constant veredelingsdoel

Agrifirm voert al enkele jaren fungicidenproeven uit. Het doel is het vaststellen wat de relatie is tussen het spuitschema en de bewaarkwaliteit. Kenniscoördinator Harry Roerink van Agrifirm vertelt dat de objecten de eerste jaren met de hand werden geoogst en dat daardoor de verschillen steeds klein waren. 'Vanaf 2015 rooien we machinaal, net als in de praktijk. Dat geeft een scherper beeld van de relatie tussen schimmelbestrijding en de kwaliteit na lange bewaring.'

In de schema's test Agrifirm in overleg met fabrikanten ook groene middelen. Deze zijn veelal nog in ontwikkeling. 'Vanwege de strengere eisen aan residuen in het winkelschap, zoeken we vooral voor het einde van het seizoen naar vervangers voor de chemische fungiciden', legt Roerink uit.

Veelbelovende middelen

De proefresultaten van 2015 tot en met 2017 laten zien dat er diverse veelbelovende experimentele middelen zijn toegepast. Agrifirm beoordeelt de peen vanuit de bewaring in januari en april. De verschillen in aantastingen lopen in januari uiteen van 5 tot meer dan 10 procent bewaarziek. In april loopt dit op van 10 tot meer dan 60 procent uitval.

Dit jaar vergelijkt Agrifirm negen verschillende fungicidenschema's. Naast chemische middelen in soms lagere doseringen en groene producten, worden ook biostimulanten en bladmeststoffen getest.

• Lees ook: Knoflookgeur verjaagt vrijlevende aaltjes in peen

Voor wat betreft de druk van meeldauw blijkt met name het object met het middel Amistar het goed te doen. Roerink: 'Verder zien we meerwaarde van een bodembehandeling met een biologisch product. Datzelfde geldt ook voor het toedienen van mycorrhiza's. Het schema dat veelal als standaard wordt toegepast in de praktijk, scoort niet bijster goed als het gaat om de bestrijding van meeldauw.'

Kleurtjespeen blijft niche
Zowel Bejo als Nunhems hebben in hun assortiment voor peen diverse gekleurde variëteiten opgenomen. Bejo laat in Usquert onder meer de gele B-peen Mello Yello zien. Volgens Roland Koets van Nunhems blijft kleurtjespeen vooralsnog een niche. ‘Vooral interessant voor het snacksegment met verschillende kleuren op een schaaltje.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer