Telers blij met bredere toelating Ranman Top

Het gewasbeschermingsmiddel Ranman Top krijgt op verzoek van de tuinbouwsector een bredere toelating voor onder meer de sierteelt, veredeling en zaadteelt. Het middel dat werkt tegen schimmels, kan worden ingezet tegen phytophthora en valse meeldauw.

Telers+blij+met+bredere+toelating+Ranman+Top
© LLTB

Aardappeltelers gebruiken Ranman Top al tegen aardappelziekte. Andere telers zijn blij dat zij het middel nu ook moeten gebruiken. 'Met name in natte jaren zijn phythopthora en meeldauw een fors probleem', zegt Peter van 't Westeinde van ZLTO. 'Andere problemen zijn weggevallen. Dit middel is daarom zeer welkom, want je moet de middelen ook kunnen afwisselen, zodat er geen resistentie ontstaat.'

Volgens Aad Vernooy van de Landelijke Commissie Zomerbloemen van LTO Glaskracht Nederland is hiermee een grote wens van telers in vervulling gegaan. 'Aangezien er tegen phytophthora geen effectief middel beschikbaar was. Voor telers van gewassen als pioenroos, delphinium en echinops is dit erg goed nieuws.'

Nieuwe toelatingen

Ranman Top wordt vanaf nu ook toegelaten in de onbedekte teelt van laanbomen, coniferen, sierheesters, bos- en haagplantsoen en vasteplantenteelt. Daarnaast wordt het middel toegelaten in de bedekte en onbedekte teelt van bloemisterijgewassen. Tot slot is het gebruik nu toegestaan in de bedekte veredeling en zaadteelt van akkerbouwgewassen (met uitzondering van aardappel, mais, granen, graszaad, hop en olifantsgras), groentegewassen, kruiden en sierteeltgewassen.

Er is voor deze toepassingen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitsonderzoek uitgevoerd. LTO Glaskracht Nederland raadt telers daarom aan om een proefbespuiting uit te voeren, voordat ze het middel gaan gebruiken. 'Het risico voor het gewas bij gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden valt onder verantwoordelijkheid van de gebruiker.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer