Studenten+inspireren+Avebe+voor+fabriek+van+toekomst
Nieuws
© Haijo Dodde

Studenten inspireren Avebe voor fabriek van toekomst

Met hun ideeën voor het volledig verwaarden van zetmeelaardappelen en een energieneutrale verwerking hebben drie studenten van Hanzehogeschool Groningen en Wageningen University & Research de studentenchallenge van Avebe gewonnen. Hun prijs is een jaar lang studeren op kosten van de zetmeelfabrikant.

'Tot 2030 lukt het ons om te voldoen aan de milieudoelen door te doen wat nu al doen, maar dan steeds een beetje beter. Om vanaf 2030 stappen te maken voor een verdere verduurzaming, is een transitie nodig en zullen we out of the box moeten denken', zegt managing director operations Mark Tettelaar van Avebe. Hij legt uit dat de zetmeelfabrikant een Student Challenge heeft uitgeschreven om ideeën te verzamelen voor de fabriek van de toekomst.

De uitdaging voor de studenten was om een ontwerp te maken voor een nieuwe zetmeelfabriek die voldoet aan de eisen die over vijftig jaar van toepassing zijn. Voor Avebe betekent de prijsvraag de afsluiting van de activiteiten voor het honderdjarig bestaan van de coöperatie. Ruim zestig studenten met tien verschillende nationaliteiten en studerend aan Nederlandse universiteiten en hogescholen hebben zich ingeschreven voor de challenge.

Een jury nomineerde vijf ontwerpen van vijf verschillende studententeams voor een finale met korte presentaties die vrijdag plaatsvond in het Avebe Innovatiecentrum op de Zernike Campus Groningen. De grote winnaar was uiteindelijk het team met de studenten Nicolas Curubeto, Sander Oosterveld en Connor Calnan, verbonden aan Hanzehogeschool Groningen en Wageningen University & Research. Hun prijs bestaat uit een jaar lang studeren op kosten van Avebe.

Ave2be

De winnende studenten noemen hun ontwerp Ave2be. De jury was onder meer onder de indruk van de suggesties die zij deden voor nieuwe producten en nieuwe energievriendelijke verwerkingsprocessen. Juryvoorzitter Marcel Schuttelaar van advies- en communicatiebureau Schuttelaar & Partners zegt dat vooral de plantbased benadering en de geïntegreerde aanpak van het voorstel opvielen.

Met focus op de volledige verwaarding van zetmeelaardappelen verwachten de studenten in de fabriek van 2070 een dubbele winst te realiseren. Naast zetmeel en hoogwaardige eiwitten wijzen zij op de mogelijkheid om ethanol te winnen en schoon water te produceren.

Magnetron

De tweede plek in de challenge is voor een studententeam van de TU Delft. Ook deze studenten beschrijven processen om volledig energieneutraal alles uit een aardappelen te halen wat erin zit. Zij adviseren onder meer om de droogprocessen in de fabriek uit te voeren met een grote magnetron die werkt op zelfopgewekte elektriciteit.

Opmerkelijk aan dit plan is het schillen van de zetmeelaardappelen voor de verwerking. Dit heeft als doel om de voedselveiligheid van de foodcomponenten verder te verbeteren. De schillen kunnen vervolgens worden gebruikt voor de productie van biogas.

Minder water gebruiken

Een team met drie andere studenten van de Hanzehogeschool Groningen legde beslag op de derde plek. Dit team heeft zich volledig gericht op de besparing van energie en de productie van hernieuwbare energie. Het doel is om op korte termijn 20 procent minder water te gebruiken in het productieproces en 12 procent minder CO2 uit te stoten.

In 2050 moet Avebe volgens dit voorstel zelfvoorzienend kunnen zijn voor wat betreft energie. De basis van de eigen voorziening is vooral biogas en windenergie, aangevuld met energie van zonnepanelen op alle bedrijfsgebouwen bij de productielocatie in Ter Apelkanaal.

Tweede tak

In de jaren tot 2070 zal Avebe steeds meer energie produceren en steeds minder energie zelf gebruiken voor de verwerking. De levering van energie op regionaal niveau, onder meer vanuit een eigen opslagcapaciteit, wordt dan een serieuze tweede tak voor de coöperatie.

Na de presentaties stelt Schuttelaar dat de jury blij verrast was door het hoge niveau van de ingediende plannen voor een nieuwe fabriek. 'Hier kan Avebe wat mee', luidt zijn conclusie. 'Alle teams hebben eigen unieke ideeën uitgewerkt die iets bijdragen aan de verduurzaming van het verwerkingsproces, aan de energiebesparing en aan de productie van veiliger en betere voedingsmiddelen. Bij elkaar vormt dit een holistische benadering voor de fabriek van de toekomst.'

Zernike Campus

Tettelaar sluit zich namens Avebe aan bij de bevindingen van de jury. Hij legt uit dat de uitdagingen groot zijn voor de zetmeelfabrikant en voor de 2.300 aangesloten aardappeltelers. 'We moeten vergroenen en verduurzamen en zijn afhankelijk van goede ideeën, ook van buitenaf. Voor ons zijn de contacten met studenten, maar ook met andere bedrijven en start-ups daarvoor waardevol. Het is precies de reden waarom we ons innovatiecentrum hebben gevestigd op de Zernike Campus Groningen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer