Avebe+kan+fritessector+niet+helpen
Nieuws
© Harry Tielman

Avebe kan fritessector niet helpen

Avebe heeft technisch weinig mogelijkheden om het overschot aan fritesaardappelen te verwerken. Daar komt bij dat extra productie van zetmeel uit fritesaardappelen negatieve gevolgen kan hebben voor de prijsvorming.

Door de coronamaatregelen zijn alle restaurants gesloten en is de consumptie van frites fors afgenomen. De aardappelverwerking door de fritesindustrie ligt daardoor lam. Brancheorganisatie Akkerbouw verwacht dat minimaal 1 miljoen ton fritesaardappelen bij telers in de schuren blijft liggen.


Avebe zit niet op deze fritesaardappelen te wachten. 'We vinden het belangrijk om de aardappelen van onze leden tijdens de campagne te verwerken en deze zo goed mogelijk af te zetten in de markt. Het coronavirus heeft impact op de aardappelsector en de voedingssector in het geheel. We moeten afwachten hoe de aardappelmarkt zich de komende tijd gaat ontwikkelen', zegt woordvoerder Marieke Kanon.

Fabriek Ter Apelkanaal ligt stil

Technisch gezien zou Avebe nog maar weinig fritesaardappelen kunnen verwerken. De fabriek in Ter Apelkanaal ligt al stil. Daar vindt nu onderhoud plaats. De fabriek in Gasselternijveen draait langer omdat Avebe daar ook eiwit uit zetmeelaardappelen wint.

'We zijn nu bezig met de laatste weken van de campagne waarvan alleen de fabriek in Gasselternijveen nog draait. Eind april eindigt de campagne en we hebben weinig operationele mogelijkheden om extra volume aardappelen te verwerken', legt Kanon uit.

'Vanaf eind deze maand hebben we de tussenliggende periode nodig om noodzakelijk onderhoud en investeringen uit te voeren, zodat deze locatie begin augustus als eerste weer op kan starten voor de volgende campagne.'

Prijzen zetmeelmarkt

Met het verwerken van fritesaardappelen zou Avebe mogelijk extra risico lopen. Het extra aardappelzetmeel dat daardoor op de markt komt, kan negatieve gevolgen hebben voor de prijzen op de zetmeelmarkt. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat aardappelzetmeel lang is te bewaren.

Daar komt bij Avebe de leden onlangs een brief heeft gestuurd waarin staat dat het concern niet meer aardappelen afneemt dan dat de telers bij de najaarsinventarisatie hebben aangemeld. Leden die door de droogte twee jaar lang te weinig zetmeelaardappelen konden leveren, mogen geen fritesaardappel aankopen om toch aan hun leveringsplicht te voldoen.

Najaarsinventarisatie

Avebe houdt vast aan de opgave bij de najaarsinventarisatie. Op dit moment 'via de achterdeur' fritesaardappelen accepteren, is richting de leden lastig uit te leggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer