Akkermakker+moet+burger+en+landbouw+verbinden
Achtergrond
© Joost de la Court

Akkermakker moet burger en landbouw verbinden

Oude landbouwgewassen als boekweit en rogge weer terugbrengen in de voormalige Vrije Landbouwkoloniën van Weldadigheid en het gebied zo nog aantrekkelijker maken voor toeristen. Met deze insteek is Stichting Weldadig Oord een campagne begonnen om 'Makkers van een Akker' te werven.

Vanuit de monumentale Hoeve Koning Willem III in Frederiksoord gaat komende woensdag een campagne van start om de voormalige landbouwkoloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord meer allure te geven.

De stichting Weldadig Oord, een samenwerkingsverband van horeca- en recreatieondernemers en lokale instellingen, wil met de terugkeer van diverse akkerbouwgewassen de aantrekkelijkheid van het gebied vergroten. Dan start ook de actie 'Word makker van een akker'.

Oscarnominatie

Voorzitter Bob Veldman van de stichting en Ruth Middelwijk van het projectteam 'Makker van een Akker' lichten het toe. In de aanloop naar de nominatie als Unesco Werelderfgoed is volgens het tweetal flink geïnvesteerd in het gebied. 'Die nominatie is toch een soort Oscarnominatie, een teken dat het gebied er goed voor staat. En dat is ook zo. De wegen zijn opgeknapt, er is een nieuw bezoekerscentrum ingericht en er zijn nieuwe koloniewoningen gebouwd', zegt Veldman.

Stichting Weldadig Oord draagt ook een steentje bij. Zo zijn routes uitgestippeld en beschikt zij over materieel om toeristen rond te leiden en kennis te laten maken met het verhaal achter de voormalige vrije koloniën. 'Allemaal om het toerisme te stimuleren in de breedste zin. We willen bezoekers gastvrij ontvangen en laten zien waarom het zo speciaal is. Het verhaal van de vrije koloniën is voor de meeste mensen ontzettend onbekend.'

Oude structuur

Ondanks dat er al veel gebeurt aan het opkrikken van het gebied, mist er volgens Veldman en Middelwijk toch nog wat. 'De akkertjes die vroeger naast en achter de koloniewoningen lagen, zijn er niet meer', zegt Middelwijk, zelf boerin op de Willem III-hoeve. 'Iedere kolonist had 3 hectare om groenten en akkerbouwgewassen op te telen. Dat is in de loop der tijd helemaal verdwenen. Het zou mooi zijn als ook die oude akkerstructuur weer zou terugkomen.'

Daarbij kan via het project het draagvlak voor een Werelderfgoed-erkenning tot uiting komen, stelt Veldman. 'Het project 'Word makker van een Akker' kan dat laten zien. Iedereen die menskracht, een trekker, geld of grond ter beschikking wil stellen, kan zich bij ons aanmelden. En het werkt. Er is al 9 hectare ingebracht, zelfs nog voordat we officieel zijn gestart.'

Tussen de koloniehuisjes aan de lange rechte eikenlanen in Frederiksoord zijn al diverse veldjes ingezaaid waarop de boekweit nu uitbundig bloeit. 'Ook dit vertelt het verhaal van de landbouwkoloniën. De kolonisten hadden het tweehonderd jaar geleden precies zo', gaat Veldman verder. 'Al gebeurt het werk nu natuurlijk met moderne machines.'

Investeren in akkers
Hoewel de stukjes grond tot nog toe belangeloos ter beschikking zijn gesteld, wil de stichting Weldadig Oord de verdere ontwikkeling van het project een degelijke financiële basis geven. Burgers kunnen via crowdfunding 'mede eigenaar' worden van een stukje grond. In totaal streeft de stichting naar een fonds van 60.000 euro en wil zij zo'n 20 hectare in gebruik nemen. Bouwe Ruiter, landbouwer op de Vrijboerhoeve in Frederiksoord, pioniert met oude rassen. 'Hij heeft ook al laten zien dat je van boekweitmeel heel lekkere hapjes kunt maken', vertelt Ruth Middelwijk van het projectteam van de stichting. De horecapartners van Weldadig Oord kunnen deze op hun menukaart zetten. 'Zo kun je de gast via die gerechten misschien verleiden tot een bezoek aan het gebied.'

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  11° / 10°
  70 %
Meer weer