Vaker+wrijving+over+watergebruik+boeren
Nieuws
© Twan Wiermans

Vaker wrijving over watergebruik boeren

'Oppervlaktewater is van niemand; het is van ons allemaal', zo reageert Trienke Elshof, portefeuillehouder Water van LTO Nederland, op berichten dat boeren water zouden 'stelen' uit natuurgebieden.

Aanleiding was een 'stevig' gesprek tussen Natuurmomenten, waterschap Hollandse Delta en voorzitters van afdelingen van LTO Noord over artikelen in media waarin boeren ervan werden beschuldigd dat ze 'illegaal' beregingswater zouden onttrekken uit het natuurgebied Volgerland bij Ouddorp (Zuid-Holland).

Voorzitter Frank van Oorschot van LTO Noord-afdeling Goeree Overflakkee kreeg veel boze reacties van leden hierop. Hij ondernam actie en dat leidde tot het gesprek. 'Je hoort steeds vaker over vergelijkbare wrijvingen', reageert Elshof. 'Zeker in de afgelopen droge jaren en in dit voorjaar waarin het al heel vroeg droog was.'

Proactief richting media

Om die reden heeft LTO de afgelopen tijd proactief richting media aandacht gevraagd voor wat boeren allemaal doen aan goed waterbeheer, bijvoorbeeld door anders om te gaan met de bodem en door het beter vasthouden van water. Diverse algemene media hebben dat goed opgepakt, vindt ze.

Elshof vindt het 'onzin' om te zeggen: 'Dat is ons water'. 'Water komt gewoon uit de lucht vallen, het is van iedereen.' Ze noemt het contraproductief om in de pers elkaar de maat te nemen. Wel raadt ze aan om goede afspraken te maken over het watergebruik, vooral als boeren onderling. 'Zeker om te voorkomen dat met meerdere haspels een hele sloot in één keer wordt leeg getrokken. Daar vinden mensen wat van.'

Goede communicatie

Ze wijst ook op het belang van goede communicatie met het waterschap. 'Meld wat je van plan bent. Het waterschap kan zo nodig zorgen voor voldoende aanvoer.' Voor individuele boeren kan het lastig zijn om afspraken te maken met een natuurorganisatie. Elshof: 'Daar ligt een rol voor de waterschappen. Die zijn regisseur, die gaan over de verdeling van water.'

LTO pleit voor meer onderzoek naar manieren om water vast te houden, bijvoorbeeld door het infiltreren van water in de bodem. In enkele kustregio's zijn al goede resultaten behaald met het infiltreren van zoet water in een zoute omgeving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer