Inagro%3A+aardappelloof+doden+kan+goed+zonder+Reglone
Nieuws
© Han Reindsen

Inagro: aardappelloof doden kan goed zonder Reglone

Voor loofdoding in aardappelen met Reglone bestaan meerdere goede en chemische alternatieven. De snelle bladafdoding na één dag is wel verleden tijd.

Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische onderzoek- en adviesbureau Inagro. Omdat middelen met de actieve stof diquat (zoals Reglone) na dit jaar niet meer voor loofdoding zijn te gebruiken, heeft Inagro in een perceel met het ras Fontane diverse loofdodingsmiddelen en loofklappen met elkaar vergeleken.

Om de verschillen goed te kunnen waarnemen, is met loofdoding gestart bij een natuurlijke afrijping van rond de 27 procent. Het object dat eenmalig op 20 augustus is bespoten met Reglone kende de snelste afdoding. Na één dag was al 70 procent van het blad dood en na drie dagen was het gewas bijna volledig afgestoven.

Ook bij de objecten die eerst werden geloofklapt (en daarna chemisch werden behandeld) is de groei in één keer stopgezet. Bij deze drie objecten met snelle afdoding op een groen en levendig gewas, bestaat wel steeds de kans op enige hergroei. Door het loofklappen kwamen wat knollen aan de oppervlak met groenverkleuring als gevolg.

Spotlight Plus en Gozai

Bij de overige objecten zijn combinaties van 1 liter Spotlight Plus en 0,8 liter Gozai (met olie) toegepast. Spotlight Plus is slechts erkend om per seizoen één keer in te zetten. Gozai mag twee keer worden gebruikt. Toevoegen van 0,5 liter Ranman Top zou de werking van Spotlight Plus nog verbeteren.

Tussen de vijf objecten met Spotlight Plus (eventueel met Ranman Top) en Gozai (met olie) waren de verschillen bij de diverse waarnemingen steeds zeer klein. Toch zagen onderzoekers in deze proef vaak een klein voordeel voor het object waar bij de eerste bespuiting Spotlight Plus met Ranman Top werd toegepast.

Weinig verschillen

De vijf objecten lieten op het vlak van afsterven van stengels en loof tot aan het einde van de waarnemingen weinig verschillen zien. Na twee à drie dagen was de afdoding met 20 procent toegenomen. Een week na de eerste behandeling waren deze objecten zo'n 81 procent afgestorven.

Er volgde op 26 augustus een tweede bespuiting. Een week na de tweede bespuiting waren deze vijf objecten voor 94 procent afgestorven. 'De verschillen waren dus zeer klein', constateert Inagro. Bij een eerste bespuiting met Spotlight Plus en Ranman Top lijken de knollen iets makkelijker los te komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer