Boeren twijfelen aan niet-chemische loofdoding

De loofdodingsmiddelen Reglone en Finale zijn na 2019 verboden in aardappelen. Niet-chemische loofdoodmethoden zijn mogelijk een alternatief. Akkerbouwers hebben twijfels. 'Ik word er niet blij van en ben nog niet overtuigd.'

Boeren+twijfelen+aan+niet%2Dchemische+loofdoding
© Han Reindsen

Op de open dag van proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl ging dinsdag de meeste belangstelling uit naar de velddemonstratie met niet-chemische loofdoodmethoden. Het ging om de looftrekker van Kloppenburg, een looftrekker en wortelsnijder van Rema en een loofbrander van Hoaf.

'Wie past al mechanische loofdoding toe?' vraagt adviseur Christoffel den Herder van Delphy. Eén vinger gaat omhoog. 'Wie heeft al nagedacht over volgend jaar?' Het blijft helemaal stil. Veel akkerbouwers vinden nieuwe chemische middelen het beste alternatief.

Droog

De looftrekker van Kloppenburg is een oud principe met draaiende ballen die het loof van de plant trekken. Bij de inzet van de machine is het weer belangrijk: het gewas moet het liefst droog zijn. Na het loofklappen moet de steellengte 20 centimeter zijn om het nog goed te kunnen pakken. Daarnaast is de rugopbouw van belang.

Na het looftrekken word je niet vrolijk van een onweersbui

Christoffel den Herder, adviseur Delphy

'Het voordeel van looftrekken is dat je het werk goed kunt plannen als het pootgoed aan de maat is. Bij loofbranden moet je vooruitkijken', zegt Den Herder. Het nadeel van looftrekken is dat de rug losser wordt. 'Na het looftrekken word je niet vrolijk van een onweersbui met 30 millimeter neerslag.'

Capaciteit

Met een snelheid van 3 à 4 kilometer per uur heeft de machine een capaciteit van ongeveer 1 hectare per uur. 'Vorig jaar is met een 3 meter brede machine op 250 hectare loofgetrokken. De machine ging elke dag aan het werk', zegt Bart Kloppenburg.

Kloppenbrug heeft 250 looftrekkers verkocht waarvan 150 in Nederland. 'De vraag naar reserveonderdelen neemt toe. Eigenaren willen de oude machines weer aan het werk zien te krijgen.'

Wortelsnijden

De drie jaar oude machine van Rema combineert het looftrekken met wortelsnijden. Het gaat om een compacte machine met een hydraulische aandrijving. Ook bij deze machine wordt de rug losser. Met een grote hoeveelheid neerslag is de kans groot dat de aardappelen bloot spoelen.

Ook de Rema heeft met een rijsnelheid van 4 kilometer per uur een capaciteit van 1 hectare per uur. Volgens akkerbouwers is de afstelling van de machine op Kollumerwaard niet goed geweest. 'Dit is geen wortelsnijden, maar diepwoelen. Met die dikke kluiten klei zet je de oogst op het spel.'

De Hoaf-loofbrander heeft met een werkbreedte van 6 meter en een rijsnelheid van 4 tot 6 kilometer per uur een grote capaciteit. Het kan wel zijn dat telers in een jaar vier keer moet branden. Per keer is 100 tot 150 liter propaan nodig. Bij vier keer dus zeker 400 liter. 'Milieutechnisch is discussie wel mogelijk', zegt Den Herder.

Biologische sector

Een loofbrander verhit de plantencellen waardoor de plant afsterft. Vooral de biologische sector past deze werkwijze toe. 'Het is belangrijk om te kijken wanneer het pootgoed aan de maat is. Je moet veel proefrooiingen uitvoeren om het juiste tijdstip de bepalen', zegt Den Herder.

Om het risico van naveleindrot te voorkomen, is het gewenst om eerst het loof aan de bovenkant te branden en later de stengels. In sommige jaren vraagt dat om vier keer branden. 'Van belang is om de warmte goed onder de kap van de machine te houden, anders gaat er een hoop energie verloren', zegt de Delphy-adviseur. 'Het voordeel is dat de rug bij het branden heel blijft.

Beperkte productiecapaciteit

De akkerbouwers waren niet enthousiast over het resultaat tijdens de demo en gaan niet massaal dergelijke machines aanschaffen. Dat kan ook niet, want de productiecapaciteit is beperkt.

Quickdown chemisch alternatief voor loofdoding
Quickdown is een nieuw loofdodingsmiddel van Certis. Het middel stopt de aanmaak van chlorofyl en grijpt zo in op het bladgroen. 'Dit bevordert een natuurlijke afsterving. Het geeft daardoor minder hergroei dan bij loofklappen', zegt Harry Hansma van Certis. Volgens Hansma sterft het loof niet zo snel af als bij Reglone. 'Het duurt langer en dat is even wennen. Bij meer licht werkt het middel sneller. Bij bewolkt weer werk het goed, maar wel trager. Na het spuiten moet het bij voorkeur drie uur licht blijven.' Het advies van Hansma is om dit jaar ervaring op te doen met Quickdown. 'Je weet dan als akkerbouwer wat je ermee kunt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer