Quickdown+is+alternatief+loofdodingsmiddel
Interview
© Han Reindsen

Quickdown is alternatief loofdodingsmiddel

De loofdodingsmiddelen Reglone en Finale zijn na dit jaar in aardappelen verboden. Het middel Quickdown is een alternatief. Telers moeten er wel aan wennen, zegt Fokke Smit van Certis Europe.

Hoe werkt het middel?

'Het stopt de aanmaak van chlorofyl en grijpt zo in op het bladgroen. Dit bevordert een natuurlijke afsterving. Het zorgt ervoor dat de plant geleidelijk en natuurlijk afrijpt. Dat geeft minder kans op hergroei.'

Je moet een week eerder beginnen met loofdoding om pootgoed op de goede maat te krijgen

Fokke Prins, Certis Europe

Is Quickdown vergelijkbaar met Reglone en Finale?

'Nee. Het afsterven duurt bij Quickdown langer dan bij Reglone en de kleurscharkering is bij elk ras anders. Het eindresultaat zal hetzelfde zijn. Het rustig afsterven zorgt ervoor dat de knollen los komen te liggen en de schil afhardt.'

Waar moeten telers vooral op letten?

'Na een bespuiting met Quickdown blijft het gewas in vergelijking met Reglone langer groen. Je moet een week eerder beginnen met loofdoding om pootgoed op de goede maat te krijgen. Telers moeten de maat van het pootgoed goed monitoren.'

Wat doet Certis om vertrouwen te winnen?

'We hebben overal in Nederland demovelden liggen waar telers en adviseurs kunnen komen kijken. Drie keer hebben we hen uitgenodigd om zo te wennen aan het beeld in het veld. Sommigen waren in het begin kritisch, maar zijn na het derde bezoek positief.'

Is Quickdown dit jaar al gebruikt?

'Dit jaar en vorig jaar is Quickdown al veel ingezet. Er zijn telers die dit jaar al ervaring willen opdoen. Het voordeel van Quickdown is dat het zowel in droge als natte omstandigheden toepasbaar is en geen naveleindrot veroorzaakt.'

Is Quickdown ook geschikt voor zetmeel- en consumptieaardappelen?

'Als het gewas zetmeel- of consumptieaardappelen al aan het afsterven is, zal een bespuiting met Quickdown een goed effect geven en ervoor zorgen dat de knollen los komen te liggen. We hebben Quickdown ook in een vol groen gewas toegepast. Een paar groene stengels blijven dan over.'

Wat is bij gebruik het advies?

'Het advies is om volvelds te starten met 0,8 liter Quickdown en 2 liter olie per hectare. Dit bevordert de natuurlijke afrijping van het gewas. Na vijf dagen is een bespuiting met dezelfde dosering te herhalen. Gebruik van Quickdown kan ook bij loofklappen. Het advies is om volvelds te starten met 0,8 liter Quickdown en 2 liter olie per hectare en daarna klappen gevolgd door eenzelfde dosering Quickdown en olie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer