Velddemonstratie loofdoding in Veenkoloniën

De loofdodingsmiddelen Reglone en Finale zijn na dit jaar verboden in de aardappelen. Bij proefboerderij 't Kompas in Valthermond werden donderdag vijf alternatieven gedemonstreerd.

De demonstratie werd georganiseerd door de Wageningen Universiteit Open Teelten, in samenwerking met Avebe, V.V.B. N.O.N. en InnovatieVeenkoloniën. Naast standaard chemisch spuiten, spuiten met quickdown en loofklappen, was er volgens bedrijfsleider Gerard Hoekzema van proefboerderij 't Kompas vooral veel aandacht voor twee verschillende manieren van looftrekken.

'Het is toch het vergelijken van het resultaat. Wat gebeurt er met die rug? Hoeveel knollen komen er boven liggen? Het is natuurlijk een extreem droog jaar en dat heeft z'n invloed. Dit perceel is vier keer beregend, maar je komt onderweg ook percelen tegen die niet beregend kunnen worden. Daar is de grond erg droog en dat bemoeilijkt alleen maar het mechanisch loofdoden.'

Chemische toer

De looftrekker staat opnieuw in de belangstelling nu Reglone vanaf volgend jaar verboden is. 'Daar sta ik niet van te kijken. Het systeem is natuurlijk nooit weg geweest. Er zijn telers die zweren bij het systeem van looftrekken. Er zijn telers die toch wat meer op de chemische toer zijn gegaan. Het is ook het gevoel wat het beste bij jouw teeltsysteem past.'

Naast de looftrekker van Oldenhuis werd ook de looftrekker met wortelsnijder van Rema gedemonstreerd. Beide systemen hebben volgens Hoekzema voors en tegens. 'Als je de stengel compleet los hebt getrokken van de knol, heb je die uiteindelijk los in de grond liggen. Dus het kan raadzaam zijn om die wortel aan de onderkant kapot te snijden, zodat de groei helemaal stopt. Maar hoe los is de grond? Daar zag je telers ook met name naar kijken. Wordt die grond ook te los? We kennen allemaal het probleem bij te veel water nadien op losse grond. Dan gaat je draagkracht terug en gaat het oogsten weer moeilijk. Het is dus altijd een afweging van goed en kwaad.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer