WUR+ontwikkelt+handzame+nitraatmeter+glastuinbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

WUR ontwikkelt handzame nitraatmeter glastuinbouw

Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelt samen met een aantal partners een betaalbare nitraatmeter waarmee glastuinders kunnen controleren of hun kas geen water 'lekt'.

Vanaf 2027 moet de Nederlandse glastuinbouw emissieloos telen. Er mag dan geen water uit de kas meer naar het grondwater of het oppervlaktewater vloeien. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van de WUR ontwikkelt daarvoor een handzame en betaalbare nitraatsensor.


Nitraat is een redelijk eenvoudig te meten element. Het opsporen van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, fosfaat of ammonium is een stuk ingewikkelder. Tegelijk is het veelzeggend als een sloot naast een kas een hoge concentratie heeft. Dan is namelijk de kans groot dat er water uit de kas lekt en er dus ook andere stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.


Proceswater controleren

Er zijn op de markt geen goedkope en handzame meters om het gehalte nitraat in water te meten. Daarom hebben de WUR en een aantal partners besloten er zelf één te ontwikkelen. Met de nieuwe meter kunnen telers ook het proceswater in de kas realtime controleren.

Het onderzoek duurt vier jaar. Voor het onderzoek wordt een aantal beschikbare nitraatmeters nader onderzocht op onder meer nauwkeurigheid. Dat leidt tot een pakket van eisen voor een nieuwe handmeter. In het laatste jaar van het vierjarig onderzoek wordt samen met een commerciële partij een nieuwe meter ontwikkeld.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer