Stilte op zorgboerderij Vreike-hof door coronacrisis

Bij zorgboerderij Vreike-hof in Ospel heeft de gebruikelijke bedrijvigheid plaatsgemaakt voor een ongemakkelijke stilte. Ook hier laat de coronacrisis duidelijk haar sporen na. De zorgboerderij is al ruim zeven weken dicht.

Stilte+op+zorgboerderij+Vreike%2Dhof+door+coronacrisis
© Laurens Eggen

'Voor ons is het raar en stil, voor de cliënten is het vooral lastig', zegt Leon Geuns. Samen met zijn vrouw Esther startte hij in 2005 zorgboerderij Vreike-hof in Ospel. 'De structuur en het dagritme die de zorgboerderij onze cliënten biedt, zijn door de coronacrisis van het ene op het andere moment weggevallen. Dat is moeilijk voor hen, omdat ze vooral structuur hard nodig hebben.'

Een aantal cliënten mag nu weer één keer per week naar de zorgboerderij, uiteraard met inachtneming van de regels van het RIVM.


Wekelijks contact

De ondernemers hebben in deze periode wekelijks contact met hun cliënten. 'Dat vinden wij belangrijk, maar zij ook. We bellen of sturen een berichtje via de app. Met Pasen kregen ze paaseitjes van ons. Dat werd erg gewaardeerd. Bij sommige cliënten kun je persoonlijk op bezoek. Dat geldt niet voor mensen die in een zorginstelling wonen. Die spreek je alleen via de telefoon.'

In de boerderijwinkel is het nu echt heel druk, maar we doen alles uiteraard wel coronaproof

Leon Geuns, eigenaar zorgboerderij Vreike-hof in Ospel

Op de zorgboerderij kunnen maximaal acht cliënten per dag terecht. 'We hebben bewust voor een kleine groep gekozen, omdat we ook nog een boerderijwinkel en een tuinbouwtak hebben. Een groter aantal cliënten vinden wij erg onpraktisch. Dan zou het voor ons waarschijnlijk niet meer te doen zijn.'


Omschakeling

De omschakeling in 2005 van tuinbouwbedrijf naar zorgboerderij had in eerste instantie te maken met teruglopende opbrengsten. 'Daarbij was het tuinbouwbedrijf te groot om er nog een gewone baan naast te hebben. Toen zijn we ons op iets anders gaan oriënteren. Dat was in de tijd dat de combinatie van landbouw en zorg duidelijk in opmars was' legt Geuns uit.

'Omdat we in die tijd groenten leverden aan gezinsvervangende tehuizen, wilden we ook iets in die richting doen. In eerste instantie als onderaannemer in de zorg. Niet veel later kwam daar de zorgboerderij bij. De doelgroep is mensen met aangeboren en niet-aangeboren hersenletsel.'


Boerderijwinkel

Wacht de zorgboerderij geduldig op de terugkeer van haar gasten, heel anders is het in de boerderijwinkel. Daar is het in deze periode een komen en gaan van klanten. 'In de boerderijwinkel is het nu echt heel druk, maar we doen alles uiteraard wel coronaproof', zegt de ondernemer.

'Waar die grote toeloop mee te maken heeft? Misschien willen mensen in deze tijd bewuster gaan eten. Het moet vooral gezond zijn, meer groenten en fruit. Daarbij zijn de restaurants nog gesloten en vinden mensen het fijn wanneer er thuis zo af en toe iets speciaals op tafel komt.'


Veel nieuwe klanten

Geuns ziet in de boerderijwinkel veel nieuwe klanten. 'Je merkt goed dat meer mensen de weg naar onze winkel hebben gevonden. Dat heeft deels te maken met de aspergeoogst, maar dan nog is het opvallend.'


Leon Geuns ziet in zijn boerderijwinkel veel nieuwe klanten.
Leon Geuns ziet in zijn boerderijwinkel veel nieuwe klanten. © Laurens Eggen

Of de nieuwe klantenkring na de coronacrisis ook nog voor de boerderijwinkel kiest voor het doen van boodschappen, is volgens de ondernemer koffiedik kijken. 'Ik denk dat een aantal nieuwe klanten zeker blijft komen. Anderen pakken hun oude winkelgedrag waarschijnlijk weer op en gaan terug naar de supermarkt.'


Kipcaravan

Vreike-hof was onlangs in het nieuws met een voor Limburg bijzondere noviteit: de kipcaravan. Dit is een mobiele kippenstal met plek voor 160 biologische legkippen. Omdat de kipcaravan mobiel is, hebben de leghennen altijd vers gras tot hun beschikking. De caravan is uitgerust met een natuurlijke ventilatie. De stroom voor de verlichting in de stal wordt geleverd door zonnepaneeltjes op het dak. 's Avonds sluit de kippenstal automatisch zijn deuren.

'We krijgen de kippen als ze zeventien weken oud zijn. Daarna blijven ze drie weken binnen om aan het hok te wennen, zodat ze de weg naar binnen straks ook weer vinden.'

De kipcaravan van de ondernemers is niet uniek. In het Brabantse Oirschot rijdt een soortgelijk mobiel kippenhok rond. 'Overigens komt het idee oorspronkelijk uit Duitsland en Oostenrijk. Daar zie je ze redelijk veel.'


Biologisch

Met de komst van de kipcaravan hebben de ondernemers een deel van de grond omgeschakeld naar biologisch. 'We willen alleen biologische eieren produceren, maar we zijn in beginsel niet biologisch georiënteerd. In de boerderijwinkel verkopen we voornamelijk gangbare producten', licht de ondernemer toe.

'We merken wel dat klanten steeds bewuster bezig zijn met gezond voedsel, waardoor er meer vraag naar biologische producten is. Daar proberen we zo goed mogelijk op in te spelen. De kipcaravan is daar een goed voorbeeld van. Wie weet wat de toekomst brengt. Misschien kiezen we langzaamaan voor een bedrijfsvoering die steeds biologischer wordt.'


Keurmerk 'Kwaliteit laat je zien'


Aan zorgboerderij Vreike-hof in Ospel werd in 2012 het keurmerk 'Kwaliteit laat je zien' verleend. De certificering omvat de dagbesteding, logeer-, crisis- en vakantieopvang en het kortdurend verblijf. Het kwaliteitskeurmerk bestaat uit drie stappen: de aanvraag van het kwaliteitssysteem, de evaluatie en het keurmerk. Voor deelname moet een zorgboerderij zijn aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer