Coronavirus+heeft+forse+gevolgen+voor+boomkwekers
Nieuws
© Han Reindsen

Coronavirus heeft forse gevolgen voor boomkwekers

Van de leden van coöperatie Treeport vreest een kwart voor een omzetdaling tussen de 50 en 100 procent, door de corona-uitbraak. Dit blijkt uit een enquête onder de boomkwekers.

Van de Treeport-leden verwacht 40 procent op korte termijn een omzetdaling van minder dan 25 procent. Een omzetdaling van 25 tot 49 procent valt volgens iets meer dan een kwart van de groep te verwachten.

De Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert is actief in de boomkwekerijsector in de regio West-Brabant. Treeport heeft een enquête gehouden onder de leden om de te verwachten schade door de coronamaatregelen in te kunnen schatten.

Schaderegelingen

De vragen waren zodanig opgesteld dat deze aansluiten op enquêtes van andere organisaties, laat Treeport weten. Daarmee zijn de resultaten volgens de coöperatie direct bruikbaar tijdens de gesprekken over onder meer schadebeperking, -regelingen en -fondsen.

Van de 32 deelnemers aan de enquête levert vrijwel iedereen aan kwekerijen/collega's. Iets meer dan de helft levert via retailkanalen en een kwart levert aan de institutionele markt. Het percentage dat aan het buitenland levert is meer dan 90, met België, Duitsland, Polen, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk als meestgenoemde landen.

Twee scenario's

Treeport heeft de leden een tweetal scenario's voorgelegd voor zowel het nog lopende leverseizoen als voor seizoen 2020/2021. Het eerste scenario houdt in dat de huidige maatregelen nog een tijd zullen worden doorgezet. Het tweede gaat uit van het instellen van een volledige lockdown. Bij het eerste scenario bedraagt het verwachte omzetverlies op korte termijn meer dan 5,5 miljoen euro. In geval van een lockdown wordt een omzetverlies gevreesd van meer dan 10 miljoen euro.

• Lees wat er nog meer verscheen over de coronacrisis


Over de gevolgen voor het aankomend seizoen is zowel in scenario 1 als 2 de balans ongeveer gelijk. De absolute verwachting tussen beide scenario's verschilt wel sterk. Bij enkel de huidige maatregelen is de verwachting bijna 3,5 miljoen euro aan lagere voorverkoop. Een volledige lockdown tempert de toekomstverwachting daarentegen met een omzetkrimp van ruim 8,5 miljoen euro.

Treeport heeft ook gevraagd naar de toename van het risico op wanbetalingen. Hierbij geeft 60 procent aan wanbetalingen te verwachten. De respondenten verwachten bij het eerste scenario dat bijna 1,7 miljoen euro niet of erg laat zal worden betaald. Een bedrag dat naar verwachting bijna verdubbeld zal worden bij een lockdown.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer