Scholingsconsulent+boomteelt+bouwt+in+39+jaar+goede+naam+op
Interview
© Han Reindsen

Scholingsconsulent boomteelt bouwt in 39 jaar goede naam op

Piet Verhoeven heeft 39 jaar in de boomkwekerijsector gewerkt waarvan twintig jaar als scholingsconsulent bij Talentboom. Hij heeft veel op poten gezet en daardoor een goede naam opgebouwd.

Was het een mooi afscheid?

'Ja. Ik heb geluk gehad bij het afscheid op 5 maart. Ondanks het coronavirus kon het afscheid doorgaan. We mochten elkaar geen handen schudden en dat was raar.'

De baan als scholingsconsulent heb ik van de grond af mogen opbouwen

Piet Verhoeven, oud-scholingsconsulent van Talentboom

Hoeveel mensen waren er?

'Ik schat tussen de tachtig à honderd mensen uit het bedrijfsleven. Dat grote aantal heeft te maken met het feit dat ik 39 jaar in de boomkwekerijsector verschillende functies heb bekleed. Als onderzoeker, secretaris van de boomkwekerijsector, bedrijfsadviseur en scholingsconsulent.'

Wat was de leukste periode?

'Alle periodes waren leuk omdat het allemaal uitdagingen waren. Ik was de eerste betaalde secretaris van de boomkwekerijsector. Het was een uitdaging om de brancheorganisatie te professionaliseren. De baan als scholingsconsulent heb ik van de grond af mogen opbouwen. Ik was een pionier en dat vind ik mooi.'

Als scholingsconsulent geef je les?

'Nee. Een scholingsconsulent heeft als doel om boomkwekers en medewerkers in de schoolbanken te krijgen. Welke behoefte is er en wat zijn de voorkeuren bij het leren? Ik help bij het kijken wat er nodig is aan vaardigheden. Ook ben ik bezig geweest om het opleidingsniveau op scholen op niveau te houden.'

Wat is de behoefte bij boomkwekers?

'Kwekers moeten zich realiseren dat stilstand achteruitgang is. Ze moeten zich vooral bijscholen op het gebied van ondernemerschap, communicatie en leidinggeven. Ze hielden zich in het verleden bezig met de teelt, maar nu moeten ze nadenken over verkoop en promotie. Dat vraagt om bijscholing: wat zijn je sterke en zwakke kanten.'

En de behoefte van de medewerkers?

'Medewerkers moet je meer verantwoordelijkheden geven bij de teelt. Dat vraagt om teelttechnische scholing, bijvoorbeeld op het gebied van mechanisatie, automatisering en verduurzaming van de teelt. Medewerkers gaan niet snel in de schoolbanken zitten. Een studieclub of laten meelopen met een voorlichter kan een oplossing zijn.'

Wat is de rol van Talentboom?

'Talentboom is een website waar ondernemers en medewerkers op het gebied van bijscholing informatie kunnen vinden. Talentboom is een samenvoegsel van de woorden 'talent' en 'boom'. Er zijn nu twee scholingsconsulenten die talenten in de boomkwekerij willen kweken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer