23ste+nertsenbedrijf+besmet+met+Covid%2D19
Nieuws
© Vidiphoto

23ste nertsenbedrijf besmet met Covid-19

Op een nertsenbedrijf in het Brabantse Aarle-Rixtel is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het is het 23ste nertsenbedrijf in Nederland dat besmet is verklaard.

Het gaat om een bedrijf met tweeduizend moederdieren. De besmettingen zijn aan het licht gekomen door een melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen op het bedrijf (meldplicht). Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd.


In totaal zijn nu 23 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op de 22 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd.


Nieuwe besmettingen

Het kabinet blijft de komende weken het monitoringsonderzoek voortzetten om nieuwe besmettingen snel op te sporen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben op advies van deskundigen samen met de sector pelsdierhouderij het hygiëneprotocol aangescherpt. Aanleiding hiervan zijn de recent gevonden besmettingen.

Daarnaast hebben de ministers aangeklopt bij Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en gevraagd om een diepgaander onderzoek naar mogelijke introductieroutes. Tevens hebben ze het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) advies gevraagd over de recente ontwikkelingen.


Pelsdierhouderijen

Het kabinet heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat SARS-CoV-2 overgaat van nerts op mens, wat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd.


Het rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  15 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer