Aardappeltermijnmarkt+zakt+naar+nieuw+dieptepunt
Nieuws
© Twan Wiermans

Aardappeltermijnmarkt zakt naar nieuw dieptepunt

De notering voor fritesaardappelen van oogst 2020 op levering in april 2021 daalde woensdagochtend al met 4,5 procent naar een niveau beneden 6,50 euro per 100 kilo.

De termijnnotering is daarmee alweer 1 euro lager dan vorige week. De aardappelmarkt lijkt te reageren op het groeizame weer van de laatste periode met redelijke temperaturen en voldoende neerslag en wellicht op de positieve berichten over de resultaten van de eerste proefrooiingen.

Beursmakelaar De Vries & Westermann meldde eerder deze week dat er op de effectieve markt nog altijd weinig beweging is. Verwerkers hebben voldoende aanvoer van contractaardappelen nog van de oude oogst. Vanaf eind juli wordt gerekend op een toenemend aanbod van vroege fritesaardappelen.


Eerste notering van machinale oogst 2020

In België noteerde PCA/Fiwap dinsdag voor het eerst de machinaal gerooide vroege aardappelen van oogst 2020 op 5 tot 7 euro. Daarbij hoort de aantekening dat 5 euro per 100 kilo de meest gehanteerde prijs is. Deze notering is slechts gebaseerd op een beperkt aantal transacties. Belgische verwerkers gebruiken ook vooral nog oude contractaardappelen of vroege fritesaardappelen uit Duitsland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
 • Zaterdag
  15° / 6°
  60 %
Meer weer