Stof+in+narcis+bestrijdt+symptomen+Alzheimer
Nieuws
© Han Reindsen

Stof in narcis bestrijdt symptomen Alzheimer

Het stofje galantamine uit bloembollen kan symptomen van Alzheimer bestrijden. Nadeem Akram van Universiteit Leiden onderzocht hoe narcissen dit natuurlijke medicijn optimaal kunnen produceren.

Samen met bloembollenkwekers in de buurt van Leiden onderzocht Akram welke factoren een rol spelen bij de productie van galantamine in bloembollen. Hij keek onder meer naar de invloed van de bemesting, de teeltlocatie en de teeltmethode. Verder bestudeerde de promovendus de relaties tussen het tijdstip en de wijze van het koppen op het gehalte aan galantamine in de bol.

Galantamine wordt bij de ziekte van Alzheimer ingezet om bepaalde symptomen te bestrijden. Bij Alzheimer is er in de hersenen minder van de signaalstof acetylcholine aanwezig. Deze signaalstof is nodig voor de overdracht van informatie in de hersenen. Galantamine houdt de afbraak van acetylcholine tegen. Het middel kan een positief effect hebben op de aandacht, concentratie en het spraakvermogen.

Akram promoveerde op 24 juni aan de Universiteit Leiden op basis van zijn onderzoek. Volgens zijn begeleider emeritus hoogleraar Robert Verpoorte heeft het onderzoek geholpen een hoge kwaliteit bollen te kweken voor de internationale markt van extractiebedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer