Geen landelijk verbod op trekkerprotesten

Een landelijk verbod op boerenprotesten waarbij landbouwvoertuigen zoals trekkers worden ingezet, komt er niet. Dat is maandagavond besloten tijdens een overleg tussen de 25 veiligheiddsregio's.

Geen+landelijk+verbod+op+trekkerprotesten
© Niels de Vries

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio's, zegt dat het verbod juridisch niet haalbaar en te vergaand is. 'Zolang de boeren zich houden aan de regels, mogen zij demonstreren.'

Burgemeesters, veiligheidsregio's, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid gaan gezamenlijk afspreken hoe zij voortaan omgaan met de boerenprotesten. Binnenkort komen zij daarvoor samen. 'Die afspraken moeten wij altijd hanteren. Een daarvan is dat wij elkaar op tijd gaan informeren. Dat de burgemeester van Den Haag bijvoorbeeld op tijd weet dat de boeren oprukken naar zijn stad', aldus Bruls.


In een reactie op de recente boerenprotesten roept brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) de actievoerende boeren op hun protesten in het vervolg 'publieksvriendelijker' te laten plaatsvinden.


Extra kosten

Door de recente blokkades van wegen en distributiecentra stonden vrachtwagens stil. Daardoor moesten bedrijven extra kosten maken. 'Wij willen gewoon ons werk kunnen doen', benadrukken de transporteurs.

Een woordvoerder van TLN stelt dat transporteurs al veel last hebben van de coronacrisis en de stikstofproblematiek. Ook zijn de planningen en marges heel krap. Dan kunnen acties als die bij een distributiecentrum van Albert Heijn vorige week voor veel hinder zorgen.


Nadelig voor gezondheid

Boeren voerden de afgelopen tijd op meerdere plekken actie. Ze zijn het niet eens met plannen van landbouwminister Carola Schouten om het eiwitgehalte in veevoer te verlagen. Boeren willen dat deze van tafel gaan. Ze zouden nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

Ondertussen gaat het boerenprotest tegen de voermaatregel ook over de lage prijzen die boeren voor sommige producten ontvangen. Daarbij werden enkele distributiecentra van supermarkten geblokkeerd. Meerdere veiligheidsregio's verboden daarop (tijdelijk) dit soort protesten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer