Noord%2DNederland+staat+trekkerprotesten+weer+toe
Nieuws
© Tienke Wouda

Noord-Nederland staat trekkerprotesten weer toe

Het verbod om met trekkers te demonstreren wordt in de veiligheidsregio's Groningen, Drenthe en Fryslân niet verlengd. Het verbod liep maandagochtend om 7 uur af.

De voorzitters van de drie veiligheidsregio's hebben gesproken met Farmers Defence Force en ander boerenorganisaties. Zij gaan ervan uit dat eventuele nieuwe demonstraties worden aangemeld, zodat er gelegenheid is om ze op veiligheid en openbare orde te beoordelen.

Mocht blijken dat demonstraties niet worden gemeld en daardoor afspraken niet kunnen worden gemaakt, dan zullen de voorzitters van de veiligheidsregio's opnieuw maatregelen nemen. Dat gebeurt ook als gemaakte afspraken worden geschonden, geven de veiligheidsregio's aan.


Geen vrijbrief

Volgens voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen is het niet verlengen van het verbod geen vrijbrief voor 'blokkades met landbouwvoertuigen of ander onveilig gedrag'. 'De bestaande wettelijke regels blijven van kracht. Aan de veiligheid bij demonstraties wordt niet getornd.'


De afgelopen periode leidden demonstraties van groepen boeren met trekkers en andere zware (landbouw)voertuigen op verschillende plekken in Noord-Nederland tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. Deze demonstraties waren vooraf niet gemeld, laten de veiligheidsregio's weten. 'Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden.'


Regio IJsselland

Tot vrijdag 18 uur geldt er nog een verbod op trekkerdemonstraties in regio IJsselland. Aanleiding is het herhaaldelijk blokkeren van een distributiecentrum van Ahold in Zwolle door boeren met trekkers. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland, wil niet dat het bevoorraden van supermarkten in het gedrang komt.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer