Noardlike+Fryske+W%C3%A2lden+zet+Plattelands+Energiebedrijf+op
Nieuws
© Jan Anninga

Noardlike Fryske Wâlden zet Plattelands Energiebedrijf op

Agrarisch natuurcollectief Noardlike Fryske Wâlden zet een Plattelands Energiebedrijf op. Hiermee kunnen op termijn boeren met zonnepanelen op het dak in vijf gemeenten hun opgewekte groene energie verkopen aan inwoners van de regio. Het bedrijf moet eind dit jaar draaien.

Negen agrarische bedrijven gaan binnenkort in een samenwerkingsverband de energiemarkt op zonder tussenkomst van energieleveranciers. Zij hebben op initiatief van Noardlike Fryske Wâlden geïnvesteerd in zonnepanelen. Onlangs opende gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) het eerste zonnedak bij een melkveehouder in Jistrum.


Na afstemming met de netbeheerder hadden 25 boeren collectief SDE+-subsidie aangevraagd in een zoekgebied met ruimte op het net. Daarvan bleven er negen over.


Beperkingen

'Er waren beperkingen', zegt bestuurslid Tom de Jong van Noardlike Fryske Wâlden. 'Zo kost een kabel van de meterkast naar het transformatorhuisje al gauw tienduizenden euro's. Veel boeren kwamen hierdoor niet uit met hun businesscase.'

Al een tijdlang is de agrarische natuurvereniging bezig met energietransitie. 'Boeren willen wel mee in deze transitie, maar hebben er geen grip op, bleek uit een enquête die we hebben uitgevoerd. Voor ons reden voldoende om het op te pakken. Want de energietransitie en hiermee het produceren en verkopen van groene energie is onderdeel van natuurinclusieve landbouw', zegt het bestuurslid van Noardlike Fryske Wâlden.


Elektrische trekkers

De boeren krijgen een verdienmodel met de verkoop van groene energie. Ze kunnen de energie bijvoorbeeld ook zelf gebruiken met elektrische trekkers of maaiers.

Maar ook opslag of omzetten in een andere energievorm is een optie. Een ander voordeel is volgens De Jong dat netverzwaring niet aan de orde is. 'Netbeheerder Liander kan dat niet meer bijbenen. Het is bovendien verschrikkelijk duur.'


Blauwdruk

Het Plattelands Energiebedrijf van de Noardlike Fryske Wâlden kan als blauwdruk dienen voor de overige veertig agrarische natuurcollectieven in Nederland, stelt De Jong. 'Er liggen ook kansen voor andere collectieven, maar zij hoeven het wiel niet allemaal opnieuw uit te vinden.'

Ook de gedeputeerde vindt het een mooi voorbeeld voor andere collectieven. 'Vereniging Noardlike Fryske Wâlden laat zien dat met de juiste steun boeren kunnen overstappen op groene stroom. De landbouw kan zo een belangrijke rol spelen bij de overstap naar schone energie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer