Reinigen+voor+behoud+van+zonnepanelen
Nieuws
© Tweeluik Fotografie

Reinigen voor behoud van zonnepanelen

Harde wind hield Roel Zoer van Clean Profit maandag aan de grond. Maar dinsdag kon hij in Bergentheim toch met de hoogwerker de lucht in om van daaruit de robot te besturen die de zonnepanelen op een pluimveestal reinigt.

Moeten zonnepanelen worden gewassen of niet? De meningen lopen uiteen. 'Het ligt eraan wat je uitgangspunt is', merkt de eigenaar van Clean Profit op. Zijn bedrijf wordt doorgaans ingeschakeld omdat eigenaren van zonnepanelen een hoger rendement verwachten door ze regelmatig schoon te maken.Het reinigen van zonnepanelen op staldaken, noemt Zoer 'zeker functioneel'. De stallucht die neerslaat op het dak is vaak vettig en vuil. Wat er met regenwater afspoelt, blijft hangen in het rubber van de onderrand van het paneel.


Kwaliteit van het rubber

Behoud van de kwaliteit van het rubber noemt Zoer misschien wel de belangrijkste reden om zonnepanelen toch minstens eens per jaar te reinigen. 'Wil je 25 tot 30 jaar plezier hebben van zonnepanelen dan vraagt dat om onderhoud.' Zonder reinigen zetten zich mossen en algen af in de onderrand van het paneel.

Lang plezier hebben van zonnepanelen vraagt om onderhoud

Roel Zoer van Clean Profit

Deze nestelen zich tussen het glas en de afdichting met het risico op lekke panelen. Zoer zit al vijf jaar in het reinigen van zonnepanelen. De laatste twee jaar neemt het werk in de agrarische sector een vlucht. Onlangs investeerde hij in een reinigingsrobot die werkt met osmosewater, waardoor er geen kalksporen op de panelen achterblijven. 'En de borstels zijn zo ontworpen dat er ook geen krasjes ontstaan door zandkorrels.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer