Stroomoverschot akkerbouw nodig

Consumenten kiezen niet alleen steeds vaker voor groene stroom, uit onderzoek van klimaatstichting HIER blijkt dat ze ook heel bewust groene stroom van eigen bodem willen. Een groot deel hiervan komt van boeren en tuinders.

Stroomoverschot+akkerbouw+nodig
© Nieuwe Oogst

Het onderzoek onder 1.596 Nederlanders laat zien dat 40 procent een voorkeur heeft voor groene stroom uit eigen land. Dat is positief voor boeren en tuinders, aangezien bijna de helft van de Nederlandse groene stroom afkomstig is uit de agrarische sector.

'Met name akkerbouwers verbruiken in deze periode weinig energie, maar wekken wel veel op', zegt manager Arnout Goeman van LTO Ledenvoordeel. 'Dit leveren ze terug aan het net.'

Alleen is op dit moment gemiddeld nog maar 18 procent van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt duurzaam opgewekt. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat dit over tien jaar 70 procent moet zijn en in 2050 zelfs 100 procent.


Interesse in zonnepanelen

Veel boeren en tuinders wekken nu al duurzame energie op met zonnepanelen op de daken van schuren en stallen, of met een eigen windmolen op het erf. Zelfs nu, tijdens de coronacrisis, ziet Goeman dat veel boeren blijven investeren in middelen om groene stroom te gaan produceren. 'Dat merken we met name aan de interesse in zonnepanelen, die onverminderd blijft.'

Dit doen boeren niet alleen om zelfvoorzienend te zijn in energie die nodig is voor de productie van hun bedrijf. Maar ook om via teruglevering bij te dragen en te verdienen aan de totale duurzame energievraag van Nederland, duidt Goeman.

Om aan te tonen waar en wanneer de stroom is opgewekt, worden officiële certificaten (GvO's) uitgegeven. 'Het is belangrijk dat deze op de Nederlandse markt komen', licht Goeman licht toe. 'Dit komt de sector ten goede. Want als de vraag naar echte plattelandsstroom verder groeit, zal ook de terugleverprijs ervan stijgen. Dit zien boeren en tuinders rechtstreeks in de portemonnee.'


Groen op papier

Eva van der Weiden van HIER: 'Als producerende boer en als consument heb je echt invloed op een toename van de productie van duurzame energie in ons land. Groene stroom uit het buitenland is alleen groen op papier, maar zorgt niet voor meer duurzame energie.'

Energie van Boeren, een initiatief van LTO, helpt agrariërs hun groene stroom en GvO's op de markt te brengen. 17 procent van de Nederlanders is door de coronacrisis van mening veranderd over Nederlandse groene stroom, blijkt uit het onderzoek van HIER.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer