Kabinet+trekt+beurs+voor+energieco%C3%B6peraties
Nieuws
© Huisman Media

Kabinet trekt beurs voor energiecoöperaties

Het kabinet trekt volgend jaar 37 miljoen euro uit om de oprichting van kleine energiecoöperaties te stimuleren. De regeling is bijvoorbeeld interessant voor boeren die samen met omwonende burgers investeren in zonnepanelen of een windmolen op het boerenerf.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat reserveert in 2021 37 miljoen euro voor deze regeling. In de daaropvolgende jaren kan een vergelijkbaar budget worden opengesteld als een volgend kabinet daartoe besluit.

De subsidieregeling wordt jaarlijks langdurig opengesteld. Wiebes is van plan om zonne-energieprojecten tussen 15 en 300 kilowattpiek (kWp) en windenergieprojecten op land tussen 500 en 1000 kWp te ondersteunen. Over kleinschalige waterkrachtprojecten is nog geen besluit genomen.


Postcoderoosregeling

De regeling vervangt de oude 'postcoderoosregeling'. Deze regeling werd in 2014 gestart om mensen de gelegenheid te geven om een hernieuwbare energieproject in de buurt te realiseren.

In de praktijk vonden veel mensen de postcoderoosregeling te complex. Daarom is er nu een aparte regeling voor energiecoöperaties die het mogelijk maakt dat omwonenden makkelijker kunnen participeren in duurzame energieprojecten in hun directe omgeving.


Marktwaarde

De energiecoöperaties ontvangen gedurende een periode van vijftien jaar subsidie per geproduceerde kilowattuur (kWh), waarbij het uitbetaalde subsidiebedrag meebeweegt met de marktwaarde van de geproduceerde energie in dat jaar. De energiecoöperaties verdienen immers ook geld met de verkoop van de opgewekte energie aan een energiemaatschappij. Dat komt overeen met de SDE+-systematiek.

Net als in de huidige regeling, wordt in de nieuwe regeling de postcoderoos gebruikt om het lokale karakter te waarborgen. Onder de subsidieregeling moeten deelnemers aan een project lid zijn van een energiecoöperatie of VVE en bij aanvang wonen in hetzelfde postcoderoosgebied als waar de hernieuwbare energieproductie plaatsvindt. Dit kunnen bijvoorbeeld particulieren zijn of ondernemingen met een kleinverbruikersaansluiting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer