Gelderland+moet+ongewenste+stikstofhandel+voorkomen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gelderland moet ongewenste stikstofhandel voorkomen

Provincie Gelderland moet alles in het werk stellen om ongewenste handel met stikstofruimte te voorkomen.

Dat is de uitkomst van een breed gesteunde motie die woensdagavond werd aangenomen tijdens de laatste vergadering van Provinciale Staten voor het zomerreces. Alleen de PVV en de Partij voor de Dieren konden zich niet vinden in de oproep die Provinciale Staten met de motie doen aan Gedeputeerde Staten.

De indieners menen dat het reduceren van stikstofemissie het uitgangspunt moet zijn voor natuurherstel en niet het verschuiven van emissies door extern salderen. Daarbij moet onzorgvuldige handel met stikstofrechten worden voorkomen, wat niet past bij afspraken binnen de Gelderse gebiedsprocessen. Daarom moet verhandeling van de stikstofruimte ook niet door de markt, maar met behulp van een stikstofbank plaatsvinden.


Groeiende vraag naar stikstof

Eerder sprak het provinciebestuur zich ook al uit over ongewenste handel met stikstofrechten. Eind juni werd besloten dat het kopen van stikstofruimte van agrarische bedrijven met dierrechten voorlopig niet is toegestaan in Gelderland ondanks de groeiende vraag van initiatiefnemers, zowel binnen als buiten de provincie.

'Daarover maken Gedeputeerde Staten zich zorgen, want dat kan leiden tot ongewenste leegstand, verloedering van het landschap, onvoldoende ontwikkelruimte voor de Gelderse agrarische sector en een oneerlijke verdeling van stikstofruimte. Dit moet eerst worden opgelost', aldus Gedeputeerde Staten in een toelichting op de eerste serie stikstofmaatregelen die worden genomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer