ZLTO verkoopt gladiolen tijdens afgelaste Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse gaat niet door als gevolg van de coronacrisis. Toch trekken boeren en tuinders van ZLTO-afdeling Rijk van Nijmegen de binnenstad in om bossen gladiolen te verkopen voor het goede doel.

ZLTO+verkoopt+gladiolen+tijdens+afgelaste+Vierdaagse
© ZLTO Land van Cuijk Noord

Normaal gesproken krijgt elke loper op de laatste dag van het Gelderse wandelevenement bij binnenkomst op de 'Via Gladiola' (Sint Annastraat) gladiolen uitgereikt. Die gladiolen worden veelal speciaal voor het evenement geteeld. Met het afblazen van de Vierdaagse zitten de telers deels met een overschot. Het andere deel kunnen ze alsnog via de markt kwijt.

'De afdeling koopt de bloemen tegen kostprijs in bij de teler', zegt voorzitter Herbert Verploegen van ZLTO-afdeling Rijk van Nijmegen. 'De opbrengsten schenken we volledig aan het Marikenhuis in Nijmegen, een inloophuis voor iedereen die wordt geraakt door kanker, dat grotendeels wordt gerund door vrijwilligers.'


Opbrengst voor goed doel

Op dinsdag 21 juli, de eerste dag dat het wandelevenement dit jaar had moeten plaatsvinden, trekken groepjes ZLTO-leden met een historische trekker, tuinbouwtrekker of handkar de Nijmeegse binnenstad in. De gemeente heeft daarvoor een ventvergunning afgegeven. In totaal hoopt de afdeling een paar duizend gladiolen in kleine bosjes te verkopen aan het winkelend publiek. 'Daarmee laten we zien dat het evenement ons aan het hart gaat', zegt Verploegen. 'Bovendien helpen we er de telers en het goede doel mee.'

Met deze actie laten we zien dat het wandelevenement ons aan het hart gaat

Herbert Verploegen, ZLTO-voorzitter Rijk van Nijmegen

Elk jaar staan tientallen ZLTO-leden van de afdelingen Rijk van Nijmegen en Land van Cuijk langs de route op een boerenerf met een loungeplek, terwijl ze boerenproducten uitdelen aan de wandelaars. Sinds enige jaren is ZLTO partner van Stichting Vierdaagse Feesten en is ze ook in de binnenstad aanwezig om de sector te promoten. Als partner is het de bedoeling dat boeren op termijn de energie die het evenement verbruikt duurzaam op te wekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen op staldaken.


Sector promoten

Verploegen ziet het als een kans om ook dit jaar de sector te promoten ondanks dat het evenement niet doorgaat. 'Normaal gesproken is het een drukte van jewelste in de binnenstad met allerlei initiatieven. Nu zullen wij een van de enigen zijn die toch iets heeft georganiseerd.'

De actie heeft de toepasselijke naam Gladiolen Gladiatoren gekregen. 'Gladiatoren waren in de Romeinse tijd de helden die tegen elkaar streden op leven en dood. In ons geval redden wij de gladiolen en geven wij de opbrengst aan het goede doel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer