Karnemelk, vla en yoghurt van boeren en boerinnen

We tellen af. Nog twee weken en dan vertrekken we weer naar de Vierdaagse van Nijmegen. Dit is al jaren een ijkmoment in de bedrijfsvoering. Het voorjaar blijft voor ons als zomerbloemenkwekerij een hectische periode. Oogsten, planten, water geven en bemesting, je moet overal tegelijk zijn. Hoe we het organiseren?

Karnemelk%2C+vla+en+yoghurt+van+boeren+en+boerinnen
© Henk Bouwman

Half juli is het gedaan met de oogst van voorjaarsbloemen. Dan zitten de planten in de grond en is er de illusie dat het wat rustiger wordt. Tussen de werkzaamheden door maak ik toch de nodige trainingswandeltochten, want voor vier dagen 50 kilometer lopen is dit wel zo verstandig!

Lange afstanden lopen in diverse regio's geeft een goed beeld van de agrarische sector, want je hebt alle tijd om alles eens rustig te bekijken. De waterinfrastructuur vind ik altijd opvallend; watergangen eeuwen geleden al gegraven en heden ten dage nog steeds van essentieel belang.

Vanuit de groene ruimte loop je de stad in en besef je dat ze wederzijds afhankelijk zijn. Je ziet de ontwikkeling van bedrijven; van nieuwbouw tot het vraagstuk van de overtollige agrarische bedrijfsgebouwen. De boer als hoeder van de voedselvoorziening en beheerder van het landschap, je loopt er middenin.

De boer als hoeder van de voedselvoorziening en beheerder van het landschap, je loopt er middenin

Marcel van Tol, zomerbloemenkweker in Ter Aar

Als we op zaterdag in Nijmegen arriveren, komen we in een feestende stad. Laat ik het zo zeggen: dat weekend is voor de 'culturele' activiteiten.

Maar dinsdagochtend is om 4 uur het startschot om de stad weer te verlaten en de omgeving in te trekken. De beelden zullen u bekend zijn. Op de hele route is het druk met wandelaars en toeschouwers. De kinderen delen snoep uit. Het is opvallend dat we de laatste jaren ook steeds meer schijven komkommers en snoeptomaatjes krijgen. Kersen laten zich ook altijd goed smaken.

Een toppunt langs de route vormen toch wel de boeren en boerinnen die elk jaar de karnemelk, vla en yoghurt staan uit te delen. Met daarboven de spandoeken van Royal Friesland Campina en LTO. Hiervoor op voorhand hartelijk dank!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer