Promotie+boerenverhaal+in+hartje+Vierdaagse
Nieuws
© Ger Loeffen Fotografie

Promotie boerenverhaal in hartje Vierdaagse

De promotie van de land- en tuinbouw langs de vierdaagseroute is uitgebreid met een agroplaza in het centrum van Nijmegen. Het is dit jaar de achtste editie van het wandelevenement waarbij de ZLTO deelnemers in de watten legt.

'De boeren die langs de wandelroute versnaperingen uitdelen aan de duizenden deelnemers, ontvangen heel veel duimpjes en complimenten', zegt Arno Roelofs van de ZLTO-afdeling Rijk van Nijmegen. ‘We hebben inmiddels wel een goede naam opgebouwd als het gaat om de ondersteuning van de wandelaars.’

• Bekijk ook de video: Boeren delen lekkers uit tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Het was Roelofs die in 2011 op het idee kwam om samen te werken met de Vierdaagse van Nijmegen. Sindsdien hebben veel boerenbedrijven langs de route gefungeerd als rust- en fourageplek voor de wandelaars. Daar worden de lopers getrakteerd op producten van het land. Sponsoren als Campina, Vion en ZLTO-leden zorgen voor ruime hoeveelheden eten en drinken.

‘We vertellen waar we voor staan: eerlijk en gezond voedsel tegen een goede prijs. En we laten zien dat we oplossingen bieden voor bepaalde thema’s, zoals de CO2-reductie.’

Agroplaza

Dit jaar staat er voor het eerst een agroplaza in de Burchtstraat in Nijmegen. Voorbijgangers kunnen hier onder meer aanschuiven aan een verhoogde tafel van het AgriFoodTech Platform voor een menu van de toekomst. Tijdens het nuttigen van enkele hapjes, worden ze via een koptelefoon bijgepraat over de toepassing van nieuwe technieken in de landbouw en voedselindustrie.

Met de organisatie van de vierdaagsefeesten heeft de ZLTO een nieuwe actie uitgerold. Door het doneren van de prijs van een biertje, ondersteunen bezoekers de aanleg van zonnepanelen op boerendaken. Het is doel is 50.000 donaties.

‘En dat willen we binnen drie jaar halen. We willen met de stroom van die zonnepanelen de vierdaagsefeesten op termijn energieneutraal maken’, vertelt Roelofs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer